Mesto za reklamu

13.06.2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да ће увек реаговати када неко изговара лажи пред међународном заједницом, као што је то урадила дипломатска представница Приштине у Њујорку Вљора Читаку, рекавши да је у случају Србије и Косова реч о деколонизацији.

Како је рекао, многи му замерају начин на који је реаговао на њено излагање, да се није понео дипломатски, а Дачић на то одговара да се „са дипломатама поступа дипломатски“, преноси Танјуг.

„Ако неко изговара лажи… ја нисам од оних који ће окренути други образ. Када неко тебе каменом, а ти њега цветом… Не, може цветом, али са саксијом“, рекао је Дачић за ТВ „Пинк“.

Спреман је, како каже, да уколико је урадио нешто лоше сноси последице. Додаје да у Њујорк на седницу СБ УН није отишао да се проводи, већ да брани интересе Србије.

„Нећу да дозволим да се сматра да европски и светски Србин треба да подразумева да будеш антисрбин. Не смемо да дозволимо да то буде главни мото политичке и друштвене сцене“, нагласио је Дачић.

Додаје да сталне чланице Савета Безбедности УН нису најбоље упознате са ситуацијом, те да после таквог излагања Вљоре Читаку могу да помисле да су Срби колонизатори, да су дошли ко зна одакле и на простору КиМ затекли Албанце, малтретирали их и колонизовали, те да су се они сада ослободили.

„Рекао сам, покажите ми неки албански споменик из 12, 13, 14. века, као што су српски споменици и манастири“, нагласио је Дачић.

Приштина, како каже, пред међународном заједницом стално потенцира да се догодио геноцид над албанским становништвом и додаје да би у том случају након сукоба требало да буде мање Албанаца, а да је слика другачија, јер на простору КиМ има много мање Срба.

„Док сам говорио у СБ УН да је на КиМ било више од 400 насељених места где су живели Срби и да Срба више нема у 311 места, Вљора Читаку се на то смејала, а заједно са њом и Енглези. Када говорим о етничком чишћењу и злочинима над Србима, они се смеју“, закључио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here