Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Србија придаје велику важност Организацији за европску безбедност и сарадњу, која је један од ретких формата за заједничко суочавање са широким спектром постојећих и нових безбедносних изазова, рекао је министар Ивица Дачић на годишњем пријему Мисије ОЕБС-а у Србији.

Ивица Дачић је истакао да упркос извесним поделама и неповерењу које тренутно влада међу неким државама учесницама, ОЕБС је и даље форум који омогућава да се све оне окупе за истим столом и да равноправно дискутују о горућим питањима.

“Наша земља, као један од кључних фактора безбедности, дугорочне стабилности и економског развоја у региону, показала је ову приврженост ОЕБС-у и председавањем којим смо успешно предводили Организацију током 2015. године”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, од свих 57 држава учесница, једино Република Србија на својој територији има две мисије ОЕБС-а, Мисију ОЕБС-а на Косову и Мисију ОЕБС-а у Србији.

“Желео бих да истакнем да је Србија веома задовољна сарадњом коју остварује са Мисијом ОЕБС-а, кроз пружање техничке помоћи и експертизе и сматрамо да је подршка коју ово присуство Организације пружа нашим органима и институцијама изузетно значајна”, рекоа је Дачић.

Посебно је нагласио подршку Мисије процесу израде Медијске стратегије, процесима реформе правосуђа, унутрашњих послова и унапређења изборног процеса.

Дачић је рекао да је у сусрет предстојећим изборима у Србији, а у циљу праћења примене препорука и унапређења изборног процеса, Влада Србије 29. августа донела одлуку о оснивању Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, којом председава потпредседник Владе Небојша Стефановић.

“Радна група разматра области које је могуће унапредити у кратком року, како би грађани имали још бољи изборни процес. Закључено је, такође, да је Влада Србије већ доста урадила током претходног периода, посебно у погледу уређења бирачког списка”, рекао је министар.

На седници Владе, одржаној 26. септембра, усвојено је десет закључака Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДИХР, којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.

“Предстојећи Министарски састанак ОЕБС у Братислави, на коме ћу и ја учествовати, биће прилика да се државе учеснице Организације још једном окупе на високом нивоу, размотре сва актуелна питања и донесу одлуке које ће трасирати пут Организације за наредни период”, каже министар.

Закључио је да Србија остаје посвећена вредностима и циљевима које заступа ОЕБС и наставиће да буде поуздан партнер у изазовима који су пред нама.

У том смислу, како каже Дачић, Србија ће бити искрен партнер Мисији ОЕБС-а у Србији, који ће, као и до сада, пружати подршку и помоћ.

Награде “Личност године”

Мисија ОЕБС-а у Србији организовала је пријем поводом доделе награде “Личност године” појединцима који својим радом доприносе промоцији вредности те организације која окупља европске земље и САД и Канаду.

Пријему, чији је домаћин био шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, саветница за медије председника Републике Сузана Васиљевић, амбасадори страних земаља у Србији, између осталих, амбасадор САД Ентони Годфри, Русије Александар Боцан-Харченко, Немачке Томас Шиб, као и многе личности из политичког и друштвеног живота.

Овогодишње ОЕБС-ове “Личности године” су извршни директор и главни уредник интернет портала дневног листа Данас Бојан Цвејић, чланица Управног одбора Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић и директор удружења грађана Монитор из Новог Пазара Александар Ивановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here