Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас, након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим у Санкт Петербургу, да су детаљно разматрали ситуацију на КиМ уочи седнице Савета безбедности УН 10. јуна.

Он је новинарима у Санкт Петербургу, где учествује на Међународном економском форуму, рекао да је Лаврова детаљно упознао са плановима Србије по питању КиМ, као и да је му је шеф руске дипломатије рекао да Москва апсолутно подржава Србију и да ће та подршка бити јасно изражена и на седници СБ УН у понедељак.

“Састанак је био веома важан зато што се десио у време после најновијих дешавања на КиМ, после инцидената и упада на север КиМ и напада на снаге УН, то јест мисију УН и руског представника Унмика, а уочи заседања СБ на коме ћу учествовати у понедељак”, рекао је Дачић.

Каже да је упознао Лаврова детаљно шта ће Србија радити у наредним месецима, “какви су наши ставови, везано за ово најважније питање”.

“Да смо ми спремни на компромис, али да албанска страна не жели договор и компромис, да стално иде са рушењем свих договора, да не жели да испуни оно што је потписала пре шест година, да формира ЗСО, али не жели ни да укине таксе, нити да поштује обавезе да безбедносне и оружане снаге не долазе на север КиМ”, рекао је Дачић.

Када се томе, наводи, дода и напад на снаге УН, то јест мировне мисије, види се да они не желе да дођу до било каквог решења.

“Лавров ме је упознао и са руским ставовима, тим поводом констатовали смо да постоји веома добра коориднација између наша два руководства и да Русија апсолутно подржава Србију и да ће та подршка бити јасно изражена и на седници СБ УН у понедељак 10. јуна”, нагласио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here