Mesto za reklamu

10.06.2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је на седници Савета безбедности УН на дијалог и решавање косовског проблема мирним путем, уз проналажење компромисног решења, те истакао да је на КиМ стање далеко од безбедног и стабилног, због чега не треба ни размишљати о смањивању мисије Унмика.

Дачић је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ упозорио и да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север КиМ и позвао УН да озбиљно схвате његово упозорење.

„Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак Кфор да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, наставак мандата Унмика је од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији, по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

„У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине“, упозорио је он.

Дачић је казао да се нада да ће сви у СБ УН недвосмислено рећи шта је за дијалог потребно — а то су две стране које се понашају рационално и одговорно, које су спремне на разговор, али и да спроведу договорено.

„У преговорима вођеним у Бриселу једна страна се тако понаша од почетка, друга не“, казао је Дачић.

Он је навео да је Приштина претходне недеље саопштила да не планира да спроведе ништа што је договорено Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

„Та изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили, јер ако се постигне договор, а онда га Приштина не спроводи шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог“, рекао је Дачић.

Он је оценио да тиме није преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено, већ је доведен у питање кредибилитет ЕУ, која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење.

Истакао је да је Београд потписао Бриселски споразум искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање ЗСО, али да представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, него су отворено запретили ЕУ да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије.

„Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће?“, упитао је Дачић.

Он је нагласио да томе треба додати и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са такозваним Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне.

Дачић је подсетио и да је пре две недеље на северу КиМ спроведена акција РОСУ чији је циљ био застрашивање преосталог српског становништва.

„Уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији“, истакао је Дачић.

Он је навео да је ухапшен и службеник Унмика Михаил Красношчоков, што значи да ни припадници мисије више нису сигурни.

Министар је навео да дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци, показују да су неопходни повећана позорност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији.

Наводећи да се поједине чланице СБ залажу за стратешку ревизију мандата Унмика, њено смањивање, па чак и гашење, Дачић је рекао да је у овом тренутку тешко размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена.

„Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на КиМ која не би захтевала пажњу овог тела. Ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта, а у контексту свих дешавања у протеклом периоду сигуран сам да нико не жели да преузме тај ризик“, истакао је Дачић.

Он је навео и да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању, као и да је Приштина кренула у процес трансформације КБС у војску Косова и усвојила резолуцију о наводном геноциду Србије.

У исто време, међународна заједница, УН и СБ признали би да немају снагу и механизме да спроведу своје одлуке које су усмерене ка очувању мира и стварању амбијента за мирно решавање конфликта.

„Ми смо уверени да то није случај и да ће Унмик остати ангажован на Косову и Метохији у свом пуном капацитету“, казао је Дачић и додао да Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује.

„Као што сам рекао, ми немамо партнера за озбиљан и одговоран дијалог“, истакао је Дачић.

Приштина се, такође, казао је Дачић, жали да је Србија спречила њено чланство у Интерполу и упитао где су те земље које, према тврдњама Приштине, признају Косово.

Он је још једном позвао Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер је то је једина алтернатива за српски и албански народ.

Дачић је констатовао да се данас навршава двадесет година од завршетка нелегалног бомбардовања СР Југославије и агресије НАТО-а, без одлуке СБ УН, што је преседан који је негативно утицао на међународне односе.

„Иако постоје разлике у ставовима, не може се оспорити да су све стране чиниле злочине и да на свим странама постоје жртве“, рекао је министар и нагласио да је важно да се осуде сви злочини.

Подсетивши да је на данашњи дан пре двадесет година усвојена Резолуција Савета безбедности 1244 (1999), Дачић је казао да многим својим одредбама Резолуција позива и на успостављање „безбедног окружења како би се избеглице и расељена лица безбедно вратили својим домовима“, уз констатацију да су учињени извесни напори и да се неки јесу вратили.

„Али само је 1,9 одсто Срба остварило одрживи повратак“, рекао је Дачић и додао да је сурова истина да је КиМ од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија, пренео је Танјуг.

Дачић је навео да су Специјални суд и тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији недавно започели свој рад и да је пред њима обиман посао.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here