Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је приступање Европској унији спољнополитички приоритет Србије, али да динамика и брзина тог процеса зависе од много фактора.

Дачић је, на седници Одбора за спољне послове Народне скупштине Србије, истакао да то између осталог зависи и од саме ЕУ и њене отворености за проширење.

Први потпредседник Владе је нагласио и да је, поред приступања ЕУ, приоритет и заштита државних и националних интереса.

Трудићемо се да те две ствари не искључују једна другу. Мислим да је и за Европу лоше да нас доведе у ситуацију да морамо да бирамо између тих интереса, истакао је Дачић.

Он је навео да је у интересу Србије што боља безбедносна и одбрамбена сарадња с ЕУ, као и сa НАТО и другим организацијама колективне безбедности.

Према његовим речима, Србија није кандидат за чланство у НАТО, али има највиши степен сарадње с тим савезом који може имати држава која не тежи чланству.

Први потпредседник Владе је, такође, рекао да је циљ Србије да покаже како “Косово” нема већину потребну за пријем у међународне организације, указавши на то да власти у Приштини сматрају да су постигли све што су хтели, што није тачно.

Он је напоменуо да још увек нема вести о евентуалном захтеву Приштине за пријем у Унеско.

Унеско је већ једном одбио захтев “Косова”, али важно је да останемо приправни. Гласања, као и повлачења признања, показују да је Приштина далеко од потребног да верификује своје интересе, односно државност и независност, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, 15 држава је повукло или суспендовало признање независности “Косова”, тако да је број чланица Уједињених нација које признају Косово пао испод половине.

Дачић је поручио да је Београд спреман за дијалог с Приштином чим буду укинуте косовске таксе на српску робу, и додао да питање такси нема никакве везе с активностима Србије на пољу повлачења признања независности “Косова”.

Први потпредседник Владе је закључио и да је веома важно одржавање односа с чланицама Покрета несврстаних, чијих три четвртине није признало независност “Косова”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here