Mesto za reklamu
  1. 0 10. 2021.

Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије саопштио је да је данас на Златибору одржана седница Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, којој су копредседавали министар Ненад Поповић и заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов.

Након састанка двеју делегација, на заседању су разматрана актуелна питања из најважнијих области у оквиру билатералне сарадње, као што су трговина, енергетика, пољопривреда, грађевинарство и инфраструктура, здравство, одбрана, иновације, високе технологије и друге.

Поповић је истакао да је Русија увек била најближи пријатељ Србије и да се то најбоље види сада када је наша земља, захваљујући Русији, током највеће енергетске кризе у Европи, постала транзитна земља за гас који из Русије тече ка Европској унији.

Он је нагласио да је са замеником председника Владе Руске Федерације разговарао о допремању гаса у Републику Србију и да је од руског колеге добио потврду да та земља има намере да Србији обезбеди најбоље услове по питању количине и цене гаса.

Русија је показала да је њен интерес суверена и економски снажна Србија. То је потврђено тиме што наша земља једина у Европи производи руску вакцину Спутњик В, а такође и улогом транзитне земље за руски гас који се допрема у Европску унију, рекао је он.

Министар је навео да обе улоге утичу на јачање позиције Србије у међународној заједници, као и наших капацитета да се у будућности још успешније боримо за заштиту својих најважнијих националних и државних интереса.

Поповић је истакао важност даљег унапређења економских односа двеју земаља, који ће бити засновани на стратешким основама, при чему је изразио захвалност Русији и председнику Владимиру Путину на подршци Србији по питању Косова и Метохије.

Резолуција 1244 СБ УН и Устав Републике Србије гарантују очување Косова и Метохије у границама Србије. Чврсто ћемо се држати ових докумената уз подршку наших руских партнера, поручио је министар.

Он је закључио да је Србија војно неутрална држава, која никада неће постати члан НАТО.

Борисов је указао на то да Србија и Русија имају динамичну политичку сарадњу и да је заседање било конструктивно, посебно по питању развоја привредних и економских односа двеју земаља.

Успели смо да обновимо робну размену и доведемо је на ниво пре пандемије. Радили смо на завршетку гасовода и обезбеђивању енергетске сигурности Србије, али и отварању нових смерова сарадње, који ће донети нове приходе Републици Србији, истакао је он.

Борисов је додао да Србија и Русија имају братске односе, те да се радује даљим плановима за унапређење односа.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here