Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Директора Института Батут Верица Јовановић рекла је за РТС да је највећи број заражених новим коронавирусом, према последњим подацима, био у Београду, али је истакла да Београд није жариште, већ је то највећи округ са највећим бројем становника.

Верица Јовановић је, гостујући у Београдској хроници рекла да међу зараженима у Београду нису само особе које имају пребивалиште у главном граду и подсетила да су почели с радом факултети, али и да има окупљања. Додала је да се сваки случај посебно прати.

Директорка Батута је рекла да две трећине свих новозаражених претходних недеља показују лакшу клиничку слику. Према њеним речима, то је један од посебних параметара који указују да епидемија има другачији карактер.

Навела је да изостанак симптома указује на слабљење манифестације вируса што радује, али нас и обавезује да не смемо да заборавимо да је вирус и даље присутан и да се налази међу нама. У складу са тим, рекла је Јовановићева, треба и да се понашамо и да поштујемо превентивне мере.

Указала је да бројка од 73 заражених захтева пажњу, али истиче да је то укупан број заражених у Србији и да је на почетку епидемије таква бројка била алармантна јер су се брзо развијале тешке клиничке слике и форме болести. Наводи да се се у већој мери користили респиратори.

Верица Јовановић је рекла да су нови потврђени случајеви најчешће потекли са окупљања породичног типа или из појединих излазака младих.

Рекла је да је већа заступљеност младе популације у целокупном узорку позитивних. Зато је апеловала да се поштују мере заштите, јер ће вирус сигурно бити ту још неко време.

Објаснила је да се колективни имунитет стиче када се зарази више од 75 одсто популације али напомиње да није препорука да се што већи број људи зарази у кратком периоду.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here