Mesto za reklamu

26.02.2020.

Амерички Стејт департмент позвао је све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција.

Санкције би биле уведене по Закону о супротстављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

Тако је Стејт департмент одговорио на питање америчких медија шта мисли о испоруци првог дела руског противваздушног ракетног система „Панцир С“ Србији.

„У разговору са високим владиним званичницима више пута смо изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир“, навео је портпарол Стејт департмента.

Најаве о увођењу санција Србији због набавке руског оружја коментарисао је раније и српски председник Александар Вучић који је рекао „да би бесмислено да нам уводе санкције због „панцира“.

Вучић  је тада рекао да не верује да ће санкције бити уведене, а и ако буду неће се, каже, односити на земљу, можда на људе.

Договор о куповини руског ракетног система „Панцир С“ Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе „Словенско братство“ одржане у октобру 2019.

Подсетимо, и НАТО се у понедељак огласио о руском оружју у Србији, наводећи да су набавке у области одбране национална одлука и да Србија има право избора.

„Србија има право да слободно бира своје политичке и безбедносне аранжмане. НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању нашег партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности“, наводи у саопштењу НАТО.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here