Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Одлазећи словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак биће специјални изасланик Европске уније у преговорима Београда и Приштине о решењу питања Косова, сазнаје Блиц у дипломатским круговима у Берлину.

Лајчак на ту позицију долази на предлог немачке канцеларке Ангеле Меркел, која би се, како пише Блиц, на тај начин, мада посредно, снажније ангажовала на Балкану.

“Сада је озваничено и државни врх Београда и руководство приштине су упознати да ће Лајчак убудуће водити преговоре”, рекао је саговорник Блица.

Лист, међутим, није добио потврду ових сазнања у кабинету председника Србије.

Лајчак је, иначе, избор Берлина, али ни Русија неће имати ништа против, будући да је он завршио Московски државни институт за међународне односе, пише Блиц.

Добар је познавалац прилика на Балкану и искусни политичар, а већ је обављао више важних функција на овом терену, био је специјални представник ЕУ у БиХ од 2006. до 2009, радио је у Европској служби за спољне послове, говори језик који разуме регион и има потребно искуство, пише Блиц.

Извори листа, међутим, кажу да државни врх Србије нема много разлога да буде задовољан овим избором, јер, иако Лајчак долази из земље која није признала косовску независност, оне ће, сматрају, учинити све како би оправдао поверење које му је дато и доказао верност немачком ставу, те ће се још јаче борити за независност Косова.

Значајније укључивање Немачке у преговоре Београда и Приштине се и очекивало, а најавио га је у неколико наврата и председник Александар Вучић, подсећа Блиц.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here