Mesto za reklamu
  1. 0 05. 2019.

Након што је косовски премијер Рамуш Харадинај сменио заменицу министра правде, Весну Микић и министра администрације и локалне самоуправе, Ивана Тодосијевића, због, како је у Приштини протумачено као „вређање жртава Рачка“, као и због тога што су бомбардовање СРЈ 1999. назвали „НАТО агресијом“, сада је министар спољних послова Косова Беџет Пацоли донео одлуку да сваког ко „пориче ратне злочине на Косову прогласи непожељном особом на Косову“. Осим тога, захтеви за посете званичника који су износили изјаве, које приштинска страна тумачи на овакав начин – у које спада добар део државног врха Србије, неће бити одобрени од стране овог министарства.

Министар спољних послова Косова, Беџет Пацоли у три различите објаве на Твитеру писао је о „ратним злочинима на Косову“, негирању истих од стране Ивице Дачића и „других фашиста из Београда“ и о међународној правди која „гура целу ствар под тепих“.

„Правда за жртве рата на Косову никада неће бити остварена ако међународна заједница настави да гура целу ствар под тепих. Одлучио сам да прогласим сваког ко пориче ратне злочине на Косову непожељном особом. Њихови захтеви за посете више неће бити одобрени по овом основу“, поручио је Пацоли.

Разлог због ког Дачић и како је Пацоли рекао, „други фашисти у Београду“ поричу злочине је управо то „што међународна правда није успела да приведе правди оне који су починили ратне злочине и подржали ту болесну идеологију на Косову“.

„Политика порицања у Србији постала је ‘мејнстрим’“ – сматра овај министар, поручивши „ми морамо да јој се супротставимо“.

Пацоли је још у једној објави поменуо српског министра спољних послова, Ивицу Дачића, који је, како каже, био веома одан Милошевићу, закључивши да је „одвратно и крајње неприхватљиво порицање масакра у Рачку“.

„Он непрестано вређа жртве и њихове рођаке порицањем злочина против човечности , највећих још од Нацизма у Европи.“

Уколико Пацоли спроведе ову одлуку и прогласи непожељним све званичнике који су порицали Рачак или друге ратне злочине на Косову, добар део државног врха Србије, укључујући и самог председника, не би могао да уђе на територију Косова.

Случај „Рачак“ један је од догађаја који се догодио у деведесетим годинама а који српска и косовска страна тумаче до данас на два узајамно супротстављена начина. За Албанце је то масакр 45 цивила од стране српских снага, за Србију, ‘монтиран догађај’, односно ‘елиминација наоружаних терориста током борбених дејстава’.

За то зна цео свет да је Рачак било „фабриковање Вилијема Вокера“ за новац и да то „нико не крије“, изјавио је председник Србије Александар Вучић након састанка са представницима Српске листе у Београду, 11. априла ове године. Рачак је иначе за део јавности, нарочито српски, контраверзна тема и данас.

Осим председника, ако се ова одлука примени, на Косово неће моћи да уђе ни српски министар војни, Александар Вулин, који је још 15. јануара изјавио на пријему који су приредили амбасадор Грчке у Београду, Елиас Елиадис, и шеф НАТО војне канцеларије за везу, бригадни генерал Чезаре Маринели, поводом предаје дужности НАТО контакт амбасаде у Београду, да је сарадња са НАТО значајна, јер да смо је имали раније „не би било страшне лажи о Рачку, које су послужиле као оправдање и повод за НАТО агресију на СРЈ“.

А исто важи и за директора Канцеларије за КиМ који је, како је још 2017. писао Информер поручио да „постоји много разога због којих Србија треба да осветљава оно што се дешавало на подручју КИМ и раскринакава лажне разлоге за агресију на нашу земљу и за покушај отимања територије“.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here