Mesto za reklamu

12.06.2019.

Игроказ Косовских Албанаца под називом „Обележавање 20. годишњице уласка НАТО трупа на Косово“ одржан је у Приштини. Свечаност је, заправо, почела јуче концертом Косовске филхармоније у Катедрали свете Мајке Терезе. Данас је настављена великим скупом на Тргу Скендербега у центру Приштине у присуству великог броја грађана и високих званица из света.

Тај трг, некада познат као Карађорђев трг, опасан је оградом која је намењена одељивању грађана од високих званичника, којих данас није мањкало. Међу званицама, поред бившег председника САД Била Клинтона и његове државне секретарке Медлин Олбрајт, као и генерала Веслија Кларка, команданта НАТО за време агресије на СРЈ, нашли су се и бивши председник Хрватске Стипе Месић и албански премијер Еди Рама.

У првим редовима, на столицама постављеним у облику амблема НАТО-а, нашао се и Рифат Јашари, званични представник те терористичке породице и незванична маскота сваке приштинске власти. Био је ту и актуелни заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер. Не знамо да ли је Палмер дошао као представник званичног Вашингтона или дубоке државе, тек, он је у свом говору подсетио да ће САД увек стајати уз (независно) Косово.

Председник такозваног Косова Хашим Тачи први се обратио окупљенима.

Тачи је у свом обраћању истакао да је 12. јун датум који уједињује све грађане Косова, те да данас грађани Косова славе слободу.

Тачи је истакао да су на овај дан “грађани Косова поново рођени, као слободни грађани у једној слободној земљи”.

“На Косову је утемељена демократија. Успешно су одржани први слободни избори, како на локалном тако и на централном новоу власти. Научили смо да поштујемо права свих мањина и бринемо о заштити људских права. Створили смо економију са слободним тржиштем. Омогућили смо стране инвестиције. Стабилизовали смо се као друштво”, рекао је Тачи.

“Док год буде Косова ми ћемо бити захвални на вашем цивилизованом став који сте заузели у пролеће 1999. године. Био је то праведан став и данас као председник Косова у име институција и грађана са највећим и најдужнијим поштовањем кажем вам хвала”, рекао је Тачи.

Олбрајтова: Никада вас нећемо заборавити

 Меделин Олбрајт казала је да је почаствована што је данас на Косову и захвалила Билу Клинтону „на свему што је учинио“. Истакла је да је интервенција на Косову 1999. године била исправна.

“Наш савез је био јединствен и јак, и што је најважније, дошли смо овде зато што је наш циљ био прави и за добробит грађана Косова”.

Она је казала да се у последњих двадесет година на Косову доста тога променило.

„Грађани Косова су увек показивали свету да су демократска нација. Грађани су радили напорно да поставе темеље демократије. Ви сте створили независне медије, независно судство. Конструктивно сте радили са међународном заједницом“, рекла је Олбрајтова и напоменула да ће међународна заједница увек пратити напредак Косова.

„Никада нећемо заборавити вас, сигурни смо да ћете имати успеха“.

Клинтон: Волим ову земљу

Грађанима се обратио и бивши председник САД-а Бил Клинтон који је рекао “да воли ову земљу”.

Да је за њега највећа част што је био уз грађане Косова у борби за слободу. Каже да је “Косово постигло нешто изузетно” те да је новим генерацијама подарило “20 година мира”.

“79 дана су могла да добију овај рат, али су само грађани Косова могли да добију овај мир”.

“Нисам желео да 20. век буде завршен крвопролићем, али покушали смо да зауставимо насиље у Босни и на крају све то није успело и питао сам се да и ћемо дозволити да Косово буде следеће поље етничког чишћења… Будите захвални на вашем дугом и тешком путу. Није било повратка системтског насља, паљења и рушења културних и верских институција. Према томе честитам свим грађанима Косова. Сваког дана ми бирамо, да ли желимо да живимо у будућности која нам је потребна”.

Изразио је наду да се “најкрвавији век у Европи неће поновити” и истакао да ће САД бити овде без обзира која политичка партија буде на власти.

Палмер: Време за свеобухватан споразум

Помоћник државног секретара САД-а Метју Палмер рекао је да је време да се постигне свеобухватни споразум са Србијом, те да „обе земље треба да се орјентишу ка стабилности, напретку и безбедности.

Како јавља новинарка РТВ Ким, у центру Приштине окупио се и велики број грађана. Они носе заставе Косова, Албаније и Сједињених Америчких Држава.

Кажу да је ово „најсрећнији дан за њих“, те да представља „спас за све грађане Косова“.

Нешто раније председник Косова Хашим Тачи одликовао је бившу државну секретарку САД-а Медлин Олбрајт Орденом слободе.

Харадинај: Желимо да се помиримо са Србијом

Присутнима су се обратили и премијер такозваног Косова Рамуш Харадинај као председник скупштине Косова Кадри Весељи.

Харадинај је истакао да жели да се “помири са Србијом” И позвао грађане Србије и Вучића да признају Косово.

“Дуго времена је наш народ тражио слободу. Генерације и генерације су се жртвовале. Данас је Косово домовина свих нас који овде живимо Срба, Рома, Ашкалија, Бошњака, Црногораца, Турака и могих других. Мир чине храбри, а ми желимо да се помиримо са Србијом”, поручио је Харадинај.

Кадри Весељи је честитао слободу свим грађанима Косова.

“Данас су сви грађани наше земље, где год да живе, у мислима и срцу са нама. Славимо 20. година слободе и подсећамо се жртава који су дали живот за нашу слободу. Данас је посебан дан, дан који ће остати у памћењу наше нације”, поручио је Весељи.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here