Mesto za reklamu
  1. 0 06. 2022.

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је да и ове године омогућава осигураницима да током сезоне летњих годишњих одмора користе могућност бесплатног издавања двојезичног обрасца за коришћење здравствене заштите током боравка у иностранству.

Потврда омогућава право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.

Да би осигурана лица остварила право на коришћење здравствене заштите у иностранству у земљама са којима Србија има закључене споразуме о здравственом осигурању потребно је да пре поласка на пут прибаве двојезични образац (осим Пољске и Велике Британије, за које је потребан само доказ о осигурању и путна исправа).

У земљама са којима Република Србија нема закључен споразум потребно је пре поласка на пут прибавити ”Потврду о коришћењу здравствене заштите у иностранству”.

Двојезични образац/потврду издаје надлежна филијала РФЗО, на основу налаза и мишљења лекарске комисије да лице не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у акутној фази, у последњих 12 месеци, за које је потребно дуже или стално лечење, односно да се осигурано лице не налази у стању које би убрзо по доласку у иностранство захтевало дуже лечење, односно смештај у стационарну здравствену установу, укључујући трудноћу и друге здравствене услуге.

Земље са којима Републички фонд за здравствено осигурање има склопљене међудржавне уговоре су Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Велика Британија, Италија, Луксембург, Мађарска, Македонија, Немачка, Пољска, Румунија, Словачка, Француска, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Словенија и  Турска.

Потврда о остваривању права на коришћење здравствене зштите у иностранству, може се користити у државним клиникама у земљама са којима постоји потписан међудржавни споразум, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here