Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Великим демонстрацијама пре 19 година окончана је владавина Слободана Милошевића. Више стотина хиљада људи из целе Србије демонстрирало је због непризнавања резултата председничких избора од стране тадашњег режима.

Пре 19 година масовне демонстрације грађана Србије довеле су до одласка са власти председника Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића.

Петооктобарски протест у центру Београда је организован пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

Савезна изборна комисија је саопштила да је Коштуница освојио 49 одсто гласова.Коалиција 18 опозиционих странака је тврдила да је њихов кандидат освојио 52,54 одсто гласова и одбацила могућност одржавања другог круга.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд, организовано из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима.

Велика група људи је кроз прозор ушла у зграду парламента. Полиција је успела да великом количином сузавца растера знатан број демонстраната испред Скупштине СРЈ.

Из десног крила Скупштине вијорио се густ дим, а готово сва стакла на згради су полупана.

Новоизабрани председник СРЈ Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града Београда, а потом и путем РТС-а.

У демонстрацијама је настрадало двоје, а повређено је 65 људи.

Војислав Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао први демократски председник СРЈ.

Слободан Милошевић је у априлу 2001. ухапшен због финансијских малверзација, а два месеца касније је изручен Хашком трибуналу, где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине и злочине против човечности у Хрватској и на Косову.

Бивши председник СРЈ и Србије умро је 11. марта 2006. године од инфаркта, у својој ћелији у Схевенингену.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here