Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Учесници самита Процеса сарадње у југоисточној Европи на Јахорини усвојили су данас Декларацију у којој је наглашено да пуна интеграција региона у ЕУ служи најбољим интересима Европе, као и да је безбедност југоисточне Европе главни предуслов за безбедност и стабилност целог континента.

“Чврсто верујемо у заједничку европску будућност. Пројекат ЕУ се показао као најуспешнији и ефикасан гарант мира, стабилности и напретка у историји континента”, наводи се у Декларацији и истиче да добросуседски односи, узајамно поштовање и искрен политички дијалог немају алтернативу.

Учесници самита сагласни су да се перспектива чланства у ЕУ показала као најснажнији подстицај за неопходне реформе, као и најбољи гарант трајном миру, стабилности и безбедности у региону, преноси РТРС.

“То је, такође, најснажнији подстицај за свеобухватну трансформацију региона и промоцију демократије, људских права и основних слобода, владавине права, узајамног разумевања и повезаности и доброг економског управљања”, наводи се у документу.

Како се наводи, у документу је посебно наглашена потреба одржања моментума проширења и континуиране опредељености за реформе, као и кредибилитета политике проширења, базиране на стриктној и фер условљености, регионалној сарадњи и добросуседским односима и начелу властите заслуге.

Истакнуто је да ће учеснице СЕЕЦП-а, које су већ чланице ЕУ, наставити да подржавају европску перспективу чланица Процеса које још теже чланству у Унији.

Похвале су упућене румунском председавању Савету ЕУ и председавању Сарајева СЕЕЦП-у за заједничко организовање неформалног састанка за јачање регионалне сарадње у југоисточној Европи 22. марта у Сарајеву, који је окупио директоре ЕУ за западни Балкан, политичке директоре чланица СЕЕЦП-а, као и представнике Европске службе за спољне послове и Европске комисије.

Посебно место у Декларацији посвећено је јачању безбедности у региону и опредељености земаља учесника Процеса да заједнички раде да би се ефикасно суочиле са свим безбедносним претњама у региону.

“Учесници наглашавају неопходност координисаних напора у борби против насилног екстремизма и тероризма, организованог криминала са фокусом на модерно ропство, трговину људима, присилни рад, кријумчарење оружја и муниције, прање новца и корупцију”, наводи се у Декларацији.

Поздрављен је почетак примене Интегрисаног управљања интерном безбедношћу и његовог првог стуба Иницијативе западног Балкана за борбу против тероризма.

Када се ради о илегалним миграцијама, изражено је уверење да изазов илегалних миграција може бити превазиђен само заједничком сарадњом свих чланица СЕЕЦП-а, при чему је апеловано на ЕУ да по овом питању настави конкретно да подржава регион.

У Декларацији је оцењено да је јачање економске сарадње чланица СЕЕЦП-а, као и привреда земаља региона и ЕУ од највећег значаја за економски раст, одрживи развој и просперитет грађана југоисточне Европе.

“У овом смислу, учесници су потпуно свесни хитне потребе за проширењем повезаности унутар региона, као и региона и ЕУ”, пише у Декларацији и прецизира се да се повезаност не односи само на инфраструктуру, него и пословну, дигиталну и повезаност на пољу културе, као и повезаност младих.

Како се констатује у документу, побољшањем повезаности биће повећана способност региона да се такмичи на глобалном тржишту, као и свеукупно благостање грађана.

У документу је наглашен велики потенцијал дигитализације за трансформацију привреда земаља региона и посебно поздрављено потписивање споразума о појефтињењу услуга роминга у јавним мобилним мрежама земаља западног Балкана.

Упозорено је на потенцијалну претњу стабилности економског напретка и одрживог развоја узрокованог егзодусом великог броја образованих и стручних младих људи у просперитетније привреде.

“Овај феномен није перципиран само као привремени и треба да га решавају заједнички сви заинтересовани у региону”, пише у документу уз констатацију да су капацитети младих кључни за изградњу стабилнијих и кохерентинијих друштава.

Учесници снажно подржавају рад Парламентарне скупштине СЕЕЦП-а, уз препознавање кључног значаја узајамне сарадње законодавних тијела у региону, посебно размјењивања најбољих пракси и научених лекција на свим подручјима, пише у Декларацији и додаје се да је то виђено као прикладан оквир за имплементацију европских стандарда и хармонизацију законодавног рада са ЕУ.

У Декларацији је истакнуто да учесници посебно цене улогу Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ због “неуморног рада на одрживости регионалног напретка”, као и да је ефективна и резултатски оријентисана сарадња између чланица СЕЕЦП-а, ЕУ и РЦЦ-а донела оквир регионалне сарадње који је постигао конкретне резултате у дигиталној повезаности, мобилности радне снаге, социјалној инклузији и кохезији, родној равноправности, парламентарној и безбедносној сарадњи.

Учесници су изразили своје уважавање председавању Сарајева СЕЕЦП-ом у периоду 2018-2019. година и постигнутим резултатима под мотом “Боља повезаност за бољи живот”, а поздрављени су и приоритети постављени за време овог председавања, с нагласком на европски стратешки приступ.

Како се наводи, констатовано је да су догађаји и активности организовани током председавања Сарајева СЕЕЦП-у оснажили улогу ове иницијативе и обогатили везу чланица.

Декларацију су потписали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, чланови Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, председници Турске Реџеп Тајип Ердоган, Црне Горе Мило Ђукановић, Северне Македоније Стево Пандаровски и Албаније Иљир Мета, као и премијери Србије Ана Брнабић и Бугарске Бојко Борисов.

Међу потписницима Декларације су и румунски министар истраживања Николае Хурдук, државни секретар у хрватском Министарству иностраних и европских послова Здравка Бушић, амбасадори Грчке у БиХ Георгиос Илиопулос и Словеније Зорица Букинац и представник Молдавије Олег Цулеа.

Документ је закључен у присуству генералног секретара РЧ-а Мајлинде Брегу и заменика генералног директора Европске службе за спољне активности Ангелине Ајхорст.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here