Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Вучић и Хоти потврдили високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борелу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ. Отворене нове теме. Две стране задовољне наставком дијалога.

Две стране су истакле да су посвећени томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ, у складу са обавезама које је свака страна преузела.

С тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа – истиче се у заједничком саопштењу две делегације.

Председник Вучић је у изјави новинарима пренео да су, током нове рунде дијалога представника Београда и Приштине на највишем нивоу, отворене две нове теме – Заједница српских општина (ЗСО) и имовина и финансијски захтеви.

Вучић је навео да је разговарано о несталим особама, интерно расељеним лицима и економским питањима, при чему је усаглашено да се отворе две поменуте нове теме.

Он је пренео да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембра на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Тек нам долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супротстављени ставови, због чега ће разговори бити компликовани и тешки, рекао је Вучић, преневши да није незадовољан данашњим састанком.

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти ни данас није пропустио да нагласи да, како он то види, сваки разговор у Бриселу, па и данашњи, означава напредак у изради коначног споразума.

Хоти је поновио свој став да се дијалог са Београдом у Бриселу одвија у циљу постизања правнообавезујућег договора који, како је рекао, “води до признања”.

“Са задовољством могу да кажем да смо напредовали у изради коначног споразума између двеју земаља за пуну нормализацију односа и међусобно признање”, изјавио је Хоти.

Хоти је после треће рунде дијалога са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу оценио да је приступ косовске ”владе и државе” конструктиван и да су они ”спремни да напредују ка пуној нормализацији”.

Хоти је рекао да је дошло до напретка у дијалогу Београда и Приштине и приближавања ставова по до сада покренутим темама.

Председник Србије Вучић је најавио да ће се, чим буде формирана нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Косово и Метохија.

Желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо, објаснио је Вучић.

Он је навео да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, оценивши да ти разговори нису никад ни лаки, ни једноставни за Београд.

За Србију, како је нагласио, суштинска тема о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање робе, људи, услуга и капитала.

Вучић је подвукао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такса или тарифа, додавши да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи “мини-Шенген”, што ће створити заједничко тржиште рада и робе и допринети напретку целог региона.

Према његовим речима, разговарало се и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба који се воде као нестали.

Председник Србије је такође рекао да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана, додавши да не очекује онолико новца колико је најављивано раније, али да очекује подршку европских пореских обвезника у виду помоћи која ће додатно подстаћи нашу економску агенду.

Он је прецизирао да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

Раније данас, како је саопштио Кабинет председника Србије, поводом наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ, Вучић и Хоти су потврдили високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борелу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here