Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Берлин је у више наврата јавно позвао Владу у Приштини да повуче таксе од сто одсто на робу из Србије и БиХ, али Немачка, заправо, директно подржава косовског премијера Рамуша Харадинаја, преноси сајт Демостат позивајући се на западне дипломатске изворе.

“Харадинај и Немци… инсистирају на очувању целовитости Косова, за разлику од Сједињених Америчких Држава. У том контексту, немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да нема промене граница на Балкану, што је умногоме изазвано страховањима да би се корекцијом граница Косова отворила Пандорина кутија за остатак овог региона, односно да би истим путем кренули и Срби и Хрвати у БиХ и Албанци у Северној Македонији”, цитира Демостат неименованог дипломату.

О разочараности Београда у Берлин говори, такође, овонедељна порука шефа српске дипломатије Ивице Дачића. Дачић је новинарима рекао да “неке државе играју двоструку игру око Косова”, уз напомену да “то нису Сједињене Државе”, пише Демостат и додаје да су дипломате “јединствене у оцени” да при томе мисли на Немачку.

Иако ужива подршку Немачке, позиција Рамуша Харадинаја на “кормилу” косовске владе сматра се врло “нестабилном и несигурном”, с обзиром да Америка, која је најважнији савезник Приштине на Западу, инсистира на укидању такси, што је овог викенда током боравка на Косову поновио и подсекретар САД за политичка питања Дејвид Хејл, оцењује се у тексту.

„Српска стварност“ / Демостат /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here