Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

На административним прелазима Јариње и Брњак позиције непромењене. Путеви су блокирани, специјалне снаге полиције се не повлаче. Десети је дан протеста Срба са Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних јединица на административним прелазима и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

Због лошег времена Срби су сада углавном окупљени у шаторима. Истичу да ће на тим позицијама остати док се не дође до решења.

Од јуче је појачано присуство Кфора. Предлог Кфора да се Срби повуку са путева како би били слободни за превоз путничких аутомобил, а да Кфор замени снаге косовске полиције на прелазима нису прихватили.

Сматрају да би у том случају мера о промени таблица остала на снази што би ограничило слободу кретања становништва.

О решењу кризе на Косову и Метохији данас ће се преговарати у Београду и Бриселу.

Председник Србије Александар Вучић угостиће председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, која ће данас и у четвртак боравити у Србији. Урсула фон дер Лајен би у четвртак требало да се састане са премијерком Аном Брнабић.

Шефови преговарачких тимова Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се у Бриселу како би разговарали о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Очекује се да  Брисел и Вашингтон изврше притисак на Приштину да примени Бриселски споразум, посебно првих шест тачака које се односе на формирање Заједнице српских општина.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here