Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић отворио је данас овогодишњу међународну конференцију Smart E-Government под називом „Утицај нових технологија на развој електронског пословања и електронске управе“.

Конференцију организују Асоцијација за рачунарство, информатику, телекомуникације и нове медије Србије (АСИТ), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, МУП-ом, Привредном комором Србије и стручњацима из области ИТ технологија у јавном и приватном сектору.

Овај скуп је намењен руководиоцима и ИТ менаџерима државних органа, јавних предузећа и локалне самоуправе, као и представницима домаћих ИТ компанија.

Јовановић је, представљајући планове за увођење нових услуга и система еУправе, истакао да су дигитализација и реформа просвете међу приоритетима Владе.

Он је објаснио да је у том смислу један од најзначајнијих пројеката електронске управе уједно и дигитализације система просвете – успостављање Јединственог информационог система просвете (ЈИСП).

Овај систем са чак 10 регистара обезбедиће потпуну дигитализацију, од предшколских установа до универзитета, и омогућиће повезивање података просвете са Централним регистром обавезног социјалног осигурања, па ће се по први пут пратити успешност свршених ђака и студената на тржишту рада, навео је Јовановић.

Према његовим речиам, први извештаји из ЈИСП-а биће доступни у марту 2020. године.

Он је представио и активности на успостављању новог портала еУправа, у оквиру кога ће се по први пут у оквиру државне шеме електронске идентификације користити двофакторска аутентикација корисника Портала еУправа.

Нови портал ће, како је прецизирао, уједно представљати и јединствено место електронске идентификације грађана (singl-sign-on).

Јовановић је напоменуо да ће до краја године отпочети продукција новог централног информационог система у области угоститељства и туризма – еТуриста, а у току су и почетне активности на развоју Централног регистра становништва, који треба да се успостави до септембра 2020. године.

Циљ конференције је да се, уз представнике државне администрације и бизниса, укључујући владине ИТ стручњаке, индустријске лидере, универзитетске професоре и независне експерте, на једном месту размотре растући трендови у стандардизацији нових технологија за изградњу модерног информационог друштва.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here