Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас на GovTech самиту у Паризу да је за владу на чијем је челу дигитализација приоритет и да су људи у Србији сада почели да верују у тај процес, као и да виде његове опипљиве резултате.

Брнабић је на панелу “Креирање услова за европски GovTech тренутак” оценила да живимо у изузетном времену, времену 4. индустријске револуције, у којем Србија има прилику да ухвати прикључак и буде успешна у томе.

Она је навела да је дигитална трансформација у Србији заснована на три стуба: трансформацији образовања, трансформацији јавних услуга, што између осталог води ка потпуном искорењивању корупције, и дигиталној трансформацији пословног окружења, односно подршци иновацијама и стартапoвима.

Све то треба да допринесе динамичном и одрживом развоју, истакла је премијерка, указавши на то да стартапови и иновације нуде решења за проблеме који се и не наслућују, или се сматра да за њих нема решења.

Брнабић је истакла значај улоге “open data policy”, уз поруку да људи треба да верују да је трансформација могућа и да доноси конкретне, опипљиве резултате.

Она је подсетила на то да је пре две и по године, када је постала премијерка, у експозеу навела да су јој дигитализација и реформа образовања приоритети.

Видела сам потенцијал иако је отпор био велики. Данас, две и по године касније 70 одсто људи би рекло да је то наша највећа шанса, јер то доноси конкретне резултате, рекла је председница Владе, додавши као примере е-рецепт и унапређену процедуру за регистрацију новорођеног детета .

Такође, премијерка је навела да је Србија у “топ 5” у талентима и блокчејну, а у “топ 10” у гејмингу.

Брнабић је подсетила на то да је о овој теми говорила и у Берлину на сличној конференцији, када је приметила да је немачка економија толико јака да не мора да се мења, али да ми то морамо.

Стога, додала је она, Влада треба да буде лидер и да подржава стартапове и иновације, да жели да мења друштво и економију у тренутку када је у току 4. индустријска револуција.

Поред премијерке, која је на сајту самита представљена као главна говорница, говорили су и министар за дигитално управљање Грчке Киријакос Пијеракакис, Франсоа Боден из француског САП, заменик градоначелника Лајпцига задужен за дигитализацију Улрих Хорнинг и оснивач берлинске Политеје Фарук Тунџер.

GovTech самит одржава се у организацији технолошког стартапа PUBLIC и уз подршку француског председника Емануела Макрона, градоначелнице Париза Ан Идалго и Европске комисије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here