Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да страхује од повећања броја заражених коронавирусом након продуженог викенда и да су у Батајници у приправности да отворе други део болнице који тренутно није у функцији.

Докторка Татјана Аџић Вукичевић, одликована Карађорђевом звездом другог степена, каже да су капацитети болнице у Батајници прилично попуњени.

“Додатно су попуњени због тога што су се празниле многе болнице у Београду и излазиле из ковид система. Ми смо примали све те пацијенте, укључујући најтеже болеснике у јединицама интензивног лечења”, истиче докторка Аџић Вукичевић.

Наводи да је, према интерној статистици, у Батајници од 4. децембра хоспитализовано 2.800 људи

“То је огромна машинерија, огроман рад, огромна динамика пријема и отпуста. Урађено је преко 800 скенера, преко 35.000 лабораторијских анализа, 10.000 скенера плућа, преко 500 хемодијализа. Око 50 болесника је у активном програму хемодијализе, а 25 их има акутна бубрежна оштећења”, каже докторка Аџић Вукичевић.

Истиче да ће од среде почети са радом ангио-сала, па ће сви болесници са акутним коронарним синдромом моћи да добију директну помоћ.

“Тренутно имамо 410 болесника. У јединицама интензивног лечења се налазе 62 пацијента, а 32 су интубирана. Сваки дан имамо између 30 и 50 пријема у болницу. Отприлике толико имамо и отпуста”, наводи докторка Аџић Вукичевић.

Докторка Татјана Аџић Вукичевић каже да је сваки нови пик епидемије додатно изненађује.

“Приметили смо да смо по отварању болнице имали две трећине мушкараца међу пацијентима, а сада имамо половину мушкараца и половину жена. Клиничке слике су све теже у смсилу развијања акутних тромбоза, било венског било артеријског система, које су код значајног броја болесника резултовале и ампутацијом екстремитета”, истиче докторка Аџић Вукичевић.

Каже да веома страхују од повећана броја оболелих након продуженог викенда и мини-одмора и да су у приправности да отворе други део зграде који сада није у функцији.

“Неколико пута на дан од својих колега добијам извештаје о броју слободних места и заиста се плашим овога што ће нам донети наредних 10 до 12 дана, када се сви људи врате са одмора”, наглашава докторка Аџић Вукичевић.

Директорка ковид болнице у Батајници истиче да је рад здравствених радника тежак и мукотрпан.

“Ја сам безмало годину дана у скафандеру. Веома је тешко, веома је напорно и физички и ментално. Треба нам доста снаге, људи посустају. Ганула су целу нацију постхумно додељена одликовања нашим колегама. То је нешто што јако боли”, каже докторка Аџић Вукичевић.

Апелује на грађане да се вакцинишу у што већем броју.

“Вирус мора да ослаби. Вакцине су спасиле човечанство, то није флоскула која је тек тако речена. Тако мора да буде”, каже докторка Аџић Вукичевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here