Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Руководилац лабораторије “Ватрено око” Снежана Јовановић каже за РТС да је мање тестова које у тој лабораторији дневно ураде, као и да је седам до осам одсто њих позитивно. Упозорава да се грађани са путовања враћају заражени, да међу њима има и вакцинисаних, као и да је опрез потребан и током путовања.

Снежана Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да у лабораторији “Ватрено око” раде мање тестова, да је последњих неколико недеља од 600 до 800 тестова дневно, што је значајно мање у односу на претходни период када је било и до 3.500 тестова.

“Од тих 700 до 800 тестова дневно седам до осам одсто је позитивно. Значајно мање позитивних у Београду, али по броју позитивних предњачи Нови Пазар”, истиче Јовановићева.

Истиче да с обзиром да је већи број негативних тестова, али и по позивима када ће бити готови резултати, претпоставља да се најчешће ради о особама који се тестирају због путовања.

Ипак, упозорава да се грађани са путовања враћају заражени, чак и они који су вакцинисани, мада имају блаже симптоме и наглашава да је потребан опрез и на путовањима, посебно у авионима.

“Из неког ближег окружења знам да су се вратили са путовања, то је температура блажа, 37 или 38 степени, малаксалост блага за пар дана пролази што је значајно, јер као што знамо онај који је вакцинисан може да оболи, али ће клиничка слика бити лакша”, наводи Јовановићева.

Лабраторија “Ватрено око” отворена је у априлу прошле године, а Јовановићева каже да су обавили преко 400.000 пи-си-ар тестова, око 40.000 серолошких тестова и око 14.000 антигенских тестова за годину дана.

На питање треба ли да страхујемо од нових сојева вируса, Јовановићева каже да је јасно да се и вирус мења, јер је то једини начин да он побегне од свега онога што човек чини да би избегао болест.

“Постоји више варијанти вируса – бразилска, јужноафричка, британска, индијска. Код нас је регистован британски сој вируса секвенцирањем генома. Том анализом генетског материјала вируса баве се две лабраторије у Србији. За сада је детектован само британски сој вируса, да ли ће бити још неки, вероватно да хоће”, рекла је Јовановићева и додала да су дали на сквенцирање одређене узорке.

Вирус не познаје границе тако да ћемо вероватно у неком тренутку и код нас детектовати присуство тих сојева, наглашава Јовановићева.

“Говори се о индијском дуплом мутанту, он нема две мутације него 13, али те неке две које су детектоване у Калифорнији и Јужној Африци су се нашли на једном истом месту. Да ли су опаснији? Јесу, бржи је пренос. Да ли је то тежа клиничка слика или не? За сада се не зна, али вакцине које за сада постоје су делотворне чак и против индијског соја”, рекла је Јовановићева.

Ни пре ни после вакцинације не треба проверавати ниво антитела

Одговарајући на питање да је и даље њена порука да не треба контролисати ниво антитела након вакцинације, Јовановићева каже да јесте.

“Моја порука, порука америчког и европског центра за контролу и превецију заразних болести је ни да после вакцинације нити пре вакцинације не треба одређивати ниво антитела. Вакцине свакако штите, вакцине раде”, поручила је Јовановићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here