Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Директорка лабораторије “Ватрено око” у Београду Снежана Јовановић каже за РТС да је проценат позитивних тестова све већи и да их је на дневном нивоу око 30 одсто. Објаснила је и када се ради антигенско, а када пи-си-ар тестирање, као и да ли грађани након друге дозе вакцине треба да проверавају ниво антитела.

Снежана Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је последњих недељу дана дошло до пораста броја тестова које ураде у лабораторији “Ватрено око” на дневном нивоу.

“Мада то није као у претходном периоду када смо радили 3.000 до 3.200 дневно, сада отприлике максимално урадимо од 1.000 до 1.100 тестова, али од тога 30 процената позитивних”, каже Јовановићева.

Објашњава да се смањује укупан број пи-си-ар тестова које ураде на дневном нивоу, јер су неке друге лабораторије, попут оне у Градском заводу за јавно здравље, почеле да раде.

“То је разлог мањег броја анализа које на дневном нивоу урадимо, али проценат позитивних је све већи”, напомиње Јовановићева.

На питање да ли ће у наредном периоду да се компликује ситуација, Јовановићева сматра да ће током следеће недеље доћи до повећања броја позитивних.

Говорећи о томе када треба да се уради тест и који – пи-си-ар или антигенски, Јовановићева објашњава је антигенски тест позитиван један до три дана пре појаве симптома и пет до седам дана након појаве симптома.

“Некада смо особи која има клиничку слику и биохемијске анализе које указују на ковид, рендгенски снимак препоручивали пи-си-ар, сада се прво ради антигенски тест, а уколико је он негативан, а постоји сумња на ковид 19, онда се ради пи-си-ар”, навела је Јовановићева.

Одговарајући на питање шта ако је неко негативан на тесту а има све симптоме, Јовановићева каже да се дијагноза не поставља на основу тестова.

“Оно што је основно правило код ковида 19 то је понављати тестирање. Дијагноза се може поставити на основу клиничке слике, биохемијских параметара, рендгенског снимка плућа. Дакле, понављање пи-си-ар теста је златно правило, јер ће сигурно у неком тренутку бити позитиван”, истиче Јовановићева.

На питање да ли у “Ватреном оку” могу да открију колико је присутан британски сој вируса, Јовановићева каже да они само раде пи-си-ар тестове којима се доказује присуство вируса.

“Не радимо секвенцирање генома, а такође немамо ни тај нови тип тестова који у једном акту може из екстраховане нуклеинске кислеине вируса да потврди присуство нових варијанти. Постоје тестови којима се може утврдити присуство нових варијанти, али ми не располажемо тренутно”, рекла је Јовановићева и додала да се друге лабораторије у Србији тиме баве.

Говорећи о томе саветује ли се грађанима да проверавају антитела након примљене друге дозе вакцине, Јовановићева каже да не саветује и да нема потребе за тим, јер “вакцине заиста раде”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here