Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Директорка Ковид болнице у Батајници, докторка Татјана Аџић Вукичевић, каже за РТС да је ситуација веома критична и тешка у тој здравственој установи. Поручује да их највише брине пријем најтежих болесника у јединицама интензивног лечења које су готово пуне. Најстрашније је што се ради о младим невакцинисаним људима, наглашава докторка.

Докторка Татјана Аџић Вукичевић истиче да је ситуација алармантна и веома критична и тешка у Ковид болници у Батајници.

“Јутрошње бројно стање је 446 болесника. Првог августа смо их имали 84, значи пет пута више. Оно што нас највише брине је број на лечењу у јединицама интензивне неге, јутрос их је 60, пре месец дана било их је пет пута мање, а интубираних је сада осам пута више него првог августа”, навела је Аџић Вукичевићева.

Нагласила је да се болница пуни убрзаним темпом, као и да се плаши да ако се овако настави за седам до 10 дана биће испуњени капацитети.

“Оно што ме највише брине то је пријем најтежих болесника у јединицама интензивног лечења. Када је наша Ковид болница радила пуним капацитетом, када смо имали 930 кревета, ми смо имали пет јединица интензивног лечења које су биле пуне са 120 болесника, а сада на броју од 450 њих је нешто више од 60”, рекла је докторка.

Додала је да су четири јединице интензивног лечења готово пуне и да је остала још једна јединица. “Мораћемо да се сналазимо и да неку од полуинтензивних јединица претварамо у јединице интензивног лечења”, додаје.

Наглашава да се у више од 90 одсто сучајева ради о невакцинисаним људима.

“Сада могу да кажем да су клиничке слике много, много теже и драстичније и да практично голим оком, без увида у медицинску документацију, снимке плућа и лабораторијске налазе, можемо да кажемо који ће болесник ићи лошим током”, каже Аџић Вукичевићева.

Истиче да је најстрашније што се ради о младим, невакцинисаним људима.

“На правом месту између 20 и 30 година, па онда долази категорија млађих мушкараца између 40 и 50 година и на крају између 30 и 40 година” каже она.

Додаје да је у више од 80 одсто случајева реч о мушкарцима, док су 20 одсто жене.

“Оно што је карактеристично у овом таласу јесте да су то доминантно млади, невакцинисани мушкарци, а жене са присутним коморбидитетима. Од тих придружених болести највише се ради о артеријској хипертензији, дијабетесу, малигнитетима, реуматолошким проблемима и гојазности”, објаснила је докторка.

Напомиње да се у овом таласу људи не јављају лекарима на време, као и да буду болесни код куће дуже од десет дана и онда дођу када су за јединицу интензивног лечења.

Поред тога, како каже, клиничка слика се променила у односу на све претходне таласе.

“Делта сој је очито вирулентнији, пријемчивији више за плућа, а како по својој природи ово није само болест плућа, него једно мултиорганско затајивање различитих органа, тиме је клиничка слика знатно тежа”, рекла је Аџић Вукичевићева.

Истиче да су у овом тренутку и две труднице на лечењу, али да нису животно угрожене.

Истиче да су у последњих седам дана имали смртне случајеве и младих људи – 1979, 1978, а јутрос и 1972. годиште.

“Нажалост, међу преминулима имамо и здравствених радника који нису били вакцинисани, што је за велику нашу бригу и за апел. Ја молим здравствене раднике да је ово заиста последњи тренутак да нешто учине, да се вакцинишу, јер је то заиста невероватно да неко ради у ковид систему и у здравственом систему и да долази кући, да се није вакцинисао, да зарази своју породицу”, навела је Аџић Вукичевићева.

Истиче да подржава обавезну вакцинацију здравствених радника, али и кажњавање оних који се не вакцинишу.

“Ја заиста не видим, после свих ових месеци апела, да на други начин можемо да превазиђемо ову ситуацију. У марту, априлу нам је добро кренуло када смо почели да се вакцинишемо и да смо тада наставили тим темпом до јула, ми бисмо сада у септембру, октобру имали једну мирну ситуацију”, објаснила је докторка.

На питање колико страхује од септембра и октобра, докторка каже да немамо друге осим да се вакцинишемо.

“Ако ми у Батајници радимо пуним капацитетом и ако ћу у наредних седам дана још да повучем здравствених радника из других клиничких центара, то значи да ће на тим пунктовима и ти други болесници бити осуђени на патњу и непружање адекватне медицинске помоћи. Зато је последњи тренутак, школе почињу да раде, факултети, враћају се људи са одмора, дајте, људи, не видим да се ишта лоше икоме десило од нас који смо се вакцинисали”, поручила је Аџић Вукичевићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here