Mesto za reklamu

08.08.2021.

Број вирусних честица потребних за инфекцију делта варијантом вируса корона десет пута је мањи него код вуханског соја, па се ова варијанта брже шири, саопштио је генерални директор руског Државног научног центра за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Ринат Максјутов.

Делта варијанта се ефикасније преноси са зараженог организма на незаражен“, објаснио је Максјутов на телевизији „Русија 1“.

Делта верзија вируса корона први пут је откривена у Индији прошлог октобра. Индијски институт за медицинска истраживања саопштио је да ова варијанта вируса може да зарази људе чак и ако су примили вакцине „Коваксин“ и „Ковишилд“ које се примењују у Индији. Сматра се да је делта плус варијанта овог соја још заразнија.

О вакцинацији деце

Максјутов је навео да још увек нема разлога за масовну вакцинацију деце чак и након завршетка испитивања.

„Говорити да је и након завршетка клиничких испитивања потребно прећи на масовну вакцинацију деце и малолетника – мислим да за то сада нема никаквог разлога. Деца генерално боље подносе болест“, објаснио је Максјутов.

Он је напоменуо да је истовремено потребно имати средство за заштиту деце од вируса корона, јер се нове варијанте ковида 19 могу показати опаснијима за децу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here