Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Савез за Србију (СзС) није променио одлуку и неће сутра учестовати на четвртом разговору власти и опозиције о изборним условима на Факултету политичких наука, а састанку такође неће присуствовати ни представници Демократске странке Србије (ДСС).

Из владајуће коалиције још нема потврде да ће доћи на нову рунду дијалога, али су након последње, из СНС су поручили да су странка дијалога која је спремна на разговоре.

Председништво Савеза за Србију још раније је донело одлуку да на тим разговорима више не учествује, а Мариника Тепић потпредседница Странке слободе и правде каже да они нису променили одлуку.

“После првог округлог стола смо још рекли да нећемо учествовати на оваквим форматима док буду затворени за јавност. С обзиром да се ништа није променило да је и даље формат цхатхам хоусе-а и даље не учествујемо у томе”, рекла је Тепић.

Медијски координатор ДСС Урош Пипер рекао је да су они добили позив, али да неће учествовати.

“ДСС је од почетка имао резерве према оваквој ванинституционалној методи разговора о изборним и медијским условима, али је желео да наступи конструктивно. То је био разлог нашег учешћа на округлим столовима. Сада нећемо ићи, јер сматрамо да су разговори изгубили смисао и да не постоји могућност да се дође до бољих услова”, истакао је Пипер.

ЛДП и ЛСВ потврђују свој долазак.

Представник ЛДП Ђорђо Жујовић каже да је странка добила позив са назнаком да ће се поново разматрати предлози невладиних организација како би се већина учесника око њих евентуално усагласила.

“Ми ћемо сутра пред састанак доставити конкретне ствари које предлажемо. За нас су предлози невладиних организација ЦТРА, Транспрантност, ЦеСИД прихватљиви, али смо резервисани по питању простора и политичке воље да се они спроведу”, рекао је Жујовић.

Како је рекао, ЛДП ће доставити предлоге који се тичу медијске слике, али и техничких ствари везане за прикупљање потписа, за нотаре, судове…

На питање да ли разговори имају смисла, имајући у виду да су поједине странке рекле да их неће наставити, Жујовић каже да то процењују организатори и да су они очигледно проценили да је добро да се дијалог настави.

Александар Мартон из ЛСВ рекао је да ће та странка учествовати у дијалогу, наводећи да су они и раније истицали важност разговора власти и опозиције.

“Чињеница је да морамо поправити тренутно стање изборних услова, али смо такође истицали да је њима пре свега место у институцијама система, у Народној скупштини. Што се тиче нашег виђења ми смо и раније истицали да смо очекивали више од ових састанака”, рекао је Мартон.

Мартон је казао да је и ЛСВ доставила одређене препоруке које могу да допринесу побољшању изборних услова.

Према најавама организатора, Фонда за отворено друштво и Факултета политичких наука, дијалог се сутра наставља у 15 часова, а разговараће се поново о медијима и финансирању изборне кампање. За сада није познат коначан списак учесника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here