Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је број прегледа и пријема пацијената који су позитивни на коронавирус на истом нивоу већ неколико дана, док је број пацијената на респираторима повећан.

Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, рекао да то значи да нема опуштања и да предузимамо све и озбиљно се припремамо за оно што нас чека у наредном периоду.

Он је навео да у овом тренутку има довољно места у ковид болницама у главном граду, а у току дана ће из тих специјализованих установа у Чачку, Шапцу, Пожаревцу и Краљеву 10 до 15 пацијената бити пребачено у Београд.

Министар је нагласио да се број прегледа у тим градовима не смањује и да се очекује већи прилив пацијената, те додао да ће пребацивањем пацијената у Београд бити ослобођени капацитети у тим локалним болницама.

Лончар је нагласио да ће у најскоријем року бити завршено увођење система кисеоника у привременој болници “Штарк арена” у којој ће у сваком тренутку 200 пацијената моћи да буде прикључено на кисеоник, уколико буде потребно.

То не радимо због тренутне ситуације, како је додао, већ се припремамо и за јесен, када се очекује други талас.

Министар је рекао да је решено питање око резерви крви и да се укључио Завод за трансфузију крви из Новог Сада који своје вишкове залиха пребацује у Клинички центар Србије за пацијенте којима је потребна крв.

Такође, како је подвукао, са ВМА је постигнут договор око пријема онколошких пацијената како не би каснили са терапијом и прегледима.

Лончар је саопштио да се епидемиолошка ситуација у Новом Пазару смирила и да се приближно 160 пацијената налази у Општој болници, док је десетак смештено у пољској ковид болници, осносно у шаторима.

С обзиром на то да у болници сада има места, договор је да се тих десетак пацијената пребаци у болницу, а да се 40 медицинских радника Војске Србије прерасподели на нека друга места где је то потребније, објаснио је министар.

Према његовим речима, све лабораторије у Србији које раде ПЦР тестирање на коронавирус су сертификоване и њихови резултати се признају у целом свету.

Он је подвукао да су све лабораторије прошле проверу инспекције Министарства здравља, која је једина меродавна и која доноси решење о томе да ли лабораторија испуњава услове за ПЦР тестирање.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић пренео је да је број прегледа и пријема ковид пацијената у тој установи на истом нивоу као претходних дана, али да забрињава то што пет до шест одсто хоспитализованих пацијената има тешку клиничку слику и одмах по пријему захтева механичку вентилацију или друге потпоре кисеоника.

То показује да ситуација још није стабилна, да су и даље тешке клиничке слике у оптицају и да морамо да будемо спремни са капацитетима интензивних нега за сва изненађења која су могућа, нагласио је он.

Стевановић је пренео да број прегледа и пријема у ковид болнице више не расте, већ је на истом нивоу као претходних дана, и додао да је синоћ, у пријемно тријажној амбуланти КЦС, прегледано приближно 65 пацијената.

Према његовим речима, добро је да је број пацијената које можемо да отпустимо уравнотежен са бројем оних које примамо, тако да су за сада капацитети довољни.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here