Mesto za reklamu
  1. 12. 2018

Председник Републике Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сагласили су се, у данашњем телефонском разговору, да су очување мира и стабилности од највећег интереса за Србију и цео регион.

Председник Вучић захвалио је генералном секретару Столтенбергу на констатацији да није време за формирање војске тзв. Косова, односно да намера тзв. Косова да “трансформише своје безбедносне снаге у војску долази у погрешно време”, наведено је у саопштењу из Председништва.

Вучић је изразио зебњу због намера тзв. Косова да формира војску и због опасности које тај корак носи по опстанак српског народа на Косову и Метохији и безбедност Србије, као и мир и стабилност у региону.

Двојица саговорника су се договорили да остану у сталном и директном контакту, као и да Војска Србије поново успостави свакодневне контакте са снагама Кфора на Косову и Метохији, како би размењивали информације и пратили развој ситуације.

Председник Вучић је упознао генералног секретара Столтенберга са проблемима са којима се Србија, а посебно српски народ на Косову и Метохији, суочавају због ирационалног потеза Приштине да уведе таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, супротно споразумима и договорима.

Генерални секретар Столтенберг изразио је захвалност председнику Вучићу за одличну организацију вежбе пружања помоћи у ванредним ситуацијама, која је са 900 учесника, била највећа вежба те врсте до данас, одржана у октобру у Србији.

Такође је нагласио колико цени допринос Србије миру и стабилности у региону.

Столтенберг поновио Харадинају став о трансформацији КБС

У саопштењу НАТО-а се наводи да је Столтенберг лично, у телефонском разговору, поновио косовском премијеру Рамушу Харадинију да трансформација КБС у војску долази у погрешно време, да је противна препорукама НАТО чланица и да може имати последице по Косово.

Наводи се да је Столтенберг звао председника Србије Александра Вучића и Харадинаја како би их известио о закључцима министарског састанка НАТО-а о Западном Балкану.

Додаје се да је Столтенберг у тим разговорима нагласио да и Београд и Приштина морају да покажу мир и уздржаност и да избегну било какве провокативне изјаве или акције.

Столтенберг наводи да је у разговору са Хардинијем говорио о плану Приштине да се крене у трансформацију Косовских безбедносних снага и војску.

“Нагласио сам да такав корак долази у погрешено време, да је у супротности са препорукама многих НАТО савезника и да може имати негативне последице по косовске евроатлантске интеграције”, наводи Столтенберг.

Истиче да је Хардинију поновио и став НАТО-а да ће, уколико се промени мандат КБС, Алијанса морати да преиспита ниво свог ангажмана са безбедносним снагама Косова.

“Такође сам разговарао са председником Вучићем о потреби спуштања тренутних тензија”, каже Столтенберг, наводи се у саопштењу.

Генерални секретар НАТО-а додаје да је и Вучића и Харадинија подсетио да је дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини начин за трајни мир и стабилност у региону.

“НАТО остаје посвећен очувању мира и стабилности на Косову кроз своју мисију Кфор, која има мандат Уједињених нација”, закључио је Јенс Столтенберг.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here