Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

На ванредном самиту европски лидери коначно су постигли договор о томе ко ће водити европске институције у следећих пет година. Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен предложена je за председницу Европске комисије.

Урсула фон дер Лејен је блиска сарадница канцеларке Ангеле Меркел и, ако то одобри Европски парламент, она ће постати прва жена председник Европске комисије.

Урсула фон дер Лејен је прва жена министар одбране Немачке.  Од 2009. до 2013. године била је федерални министар за рад и социјална питања. Пре тога била је  министар за породична питања, старије особе, жене и младе.

Према договору који су данас постигли лидери ЕУ, на чело Европског савета требало би да дође белгијски примијер Шарл Мишел.

Шарл Мишел (архисвска фотографија)

Место шефа дипломатије уместо Федерике Могерини припало би шпанском министру спољних послова Ђозепу Борелу.

Ђозеп Борел (архивска фотографија)

Председница ММФ-а Кристин Лагард предложена је за шефа Европске централне банке.

Кристин Лагард (архивска фотографија)

Европски лидери на самиту у Бриселу три дана су покушавали да се договоре о тиму који ће водити ЕУ у наредних пет година и коначно је данас постигнут компромис.

На претходна два самита договора није било јер ниједан од предложених кандидата није добио потребну већину да би на месту председника Европске комисије наследио Жан Клода Јункера.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here