Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Агенција за привредне регистре Републике Србије саопштила је данас да је унапређењем електронског сервиса „Једношалтерски систем“ (Оne stop shop) направљен помак у области започињања пословања јер је уклоњен један корак у процедурама које привредно друштво треба да спроведе приликом покретања пословања.

У саопштењу се истиче да су овај сервис унапредили АПР и Централни регистар обавезнoг социјалног осигурања (ЦРОСО).

За привредна друштва, чији је оснивач уједно и регистровани заступник, а која се региструју у АПР путем сервиса обједињене процедуре једношалтерског система регистрације оснивања, поменута агенција врши пријаву на обавезно социјално осигурање у ЦРОСО (М образац).

Овај сервис већ је постојао за предузетнике, а од пре два дана је омогућен и за привредна друштва.

Захваљујући једношалтерском систему, привредни субјекти који региструју оснивање у АПР-у, коришћењем тог сервиса имају олакшице уведене у претходним годинама, које су скратиле процедуре за покретање пословања.

Заједно са решењем о оснивању, које доноси АПР, добија се истовремено регистарски/матични број из Републичког завода за статистику и порески идентификациони број (ПИБ), који додељује Пореска управа.

Подношењем јединствене регистрационе пријаве оснивања привредног субјекта у АПР-у, од 2016. године уједно се врши пријава за ПДВ, као и пријава на паушално, односно опорезивање на личну зараду за предузетнике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here