Mesto za reklamu

17.06.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Будимпешти на састанку са представницима Срба у Мађарској да Република Српска следи Србију и да неће пристати на чланство у НАТО-у.

Он је истакао да је НАТО бомбардовање Републике Српске и тадашње Савезне републике Југославије оставило последице и да је због тога дошло и до повећања броја малигних болести, чак и код деце, преноси РТРС.

Додик је подсетио да је у Бањалуци направљена родитељска кућа за боравак деце која долазе на лечење и за њихове родитеља.

„Не говоримо да треба стварати непријатељство, али не можете очекивати да ја и људи прихватимо НАТО“, поручио је Додик.

Истичући да Република Српска има стабилну власт, за разлику од остатка БиХ, Додик је рекао да је Српска једина која може да функционише у БиХ и да је самоодржива.

Он је истакао добре везе Српске са Русијом и подсетио да је Русија у Савету безбедности спречила доношење резолуције о наводном геноциду у Сребреници.

Додик је представницима Срба рекао и да је Република Српска одбила да прави миграционе центре на својој територији.

Додик на литургији

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик присуствује литургији у Српској цркви у Будимпешти. Литургији присуствују и Вера Пејић Ступор, која је председница Самоуправе Срба у Мађарској, као и Љубомир Алексов, представник Срба у Парламенту Мађарске.

Након литургије, предвиђен је састанак са представницима Срба у Мађарској. Додик се налази у тродневној посети у Мађарској, а сутра ће се састати и са премијером и председником Мађарске Виктором Орбаном и Јаношем Адером, преноси РТРС.

Додик ће се данас састати и са епископом будимским Лукијаном. Српски члан Председништва синоћ се у Будимпешти састао и са представницима Самоуправе Срба у Мађарској. Православна црква Светог Георгија у Будимпешти, у свакодневном говору позната под именом Српска црква, једини је храм Српске православне цркве у Будимпешти, главном граду Мађарске. Црква припада Епархији будимској.

Црква Светог Георгија је смештена у самом центру Будимпеште, на мање од 100 метара од Ваци улице, главне пешачке зоне града.

Значајно је нагласити и да је Црква Светог Георгија један од највелелепнијих барокних храмова у целој Будимпешти. Црква је под заштитом Државне канцеларије за културно наслеђе Мађарске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here