Mesto za reklamu

10.02.2019.

Председници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, Милорад Додик и Драган Човић позвали су бошњачку страну да се што пре приступи формирању власти на нивоу БиХ, јер за то постоји довољно капацитета, преноси РТРС.

„Увек смо доведени до тога да бошњачка страна трага за нечим, а онда зароби читаву структуру и не може ништа да се ради. Иначе, сада их позивамо да заједно то завршимо“, рекао је Додик на конференцији за новинаре после састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Мостару. Он је навео да ће се наредних дана видети да ли се ради о организованој опструкцији када је реч о формирању власти, односно да ли је то неки план који се можда може назрети.

„Очигледно да у БиХ ништа не може ићи брзо. Ово је наш апел. Средите своју ситуацију и дођите да се у складу са Уставом договоримо шта ко треба да ради“, рекао је Додик.

Председник СНСД-а је додао да је упознао Човића о недавним разговорима са званичницима ЕУ у Бриселу, као и да је тема састанка било формирање власти.

„Недопустиво се касни са формирањем власти у БиХ имајући у виду да су српска и хрватска репрезентација већ јасне. ХДЗ и СНСД чине вођство те две репрезентације, чекамо да се у бошњачким редовима консолидује та политичка воља“, објаснио је Додик.

Он је рекао да је на данашњем састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ разговарано и о реформи изборног законодавства, као и да СНСД подржава принцип да другом народу

„Основни елемент нестабилности у БиХ јесте заузимање позиција које припадају другима. У оквиру тога треба гледати решење ’Сејдић-Финци‘“, казао је Додик и подсетио да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа.

Према његовим речима, на састанку је било речи и о економским темама.

Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао да је тема састанка било успостављање власти на ниову Бих и да су сагласни да најкраће за две седмице тај посао треба да буде завршен.

Човић је казао да је већ разговарао с председником СББ-а Фахрудином Радончићем и најавио да ће се у среду, 13. фебруара, састати са представницима СДА и да очекује договор. Он је оценио да је данашњи састанак био веома коректан и да су потврдили партнерстса СНСД-ом.

У делегацији СНСД-а, поред Додика, били су потпредседница странке Жељка Цвијановић, генерални секретар Лука Петровић, као и чланови Председништва Славко Митровић, Сташа Кошарац и Зоран Тегелтија.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, поред Човића, чинили су потпредседница странке Борјана Кришто и високи страначки функционери Вјекослав Беванда, Давор Чордаш и Зденко Ћосић.

„Српска стварност“ / Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here