Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Српски члан Председништа БиХ Милорад Додик и представници Српске нису гласали ни за једну одлуку о санкцијама Русији, а без њих је таква одлука немогућа, поручио је саветник српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић.

“Амбасадори БиХ који су се самостално и неуставно придруживали појединим изјавама, радили су то позивајући се искључиво на Стратегију спољне политике коју су усвојили шефови Бранислава Бореновића, Игор Црнадак и Младен Иванић”, написао је Ковачевић на Твитеру.

Ковачевић то поручио реагујући на изјаву Бореновића да се БиХ придружила у подршци преко 20 одлука Савета ЕУ којима се уводе разне санкције Русији, све уз дозволу Додика.

“А, овакво бесрамно изношење неистина само је још једна потврда апсолутне недораслости. Мислили смо да Бореновић не зна баш ништа, а ево видимо да зна да лаже. Каква лаж!”, написао је Ковачевић.

Додик је саопштио и да је од председавајућег тог највишег државног тела, бошњачког члана Шефика Џаферовића, затражио да поднесе оставку, због кршења Устава и деловања мимо Пословника о раду.

Уколико Џаферовић не поднесе оставку до наредне седнице, Додик је најавио да ће покренути питање смене бошњачког члана Председништва као тачку дневног реда.

“Џаферовић одлази на међународне скупове и говори своје приватне ставове уместо да заступа усаглашене ставове Председнишва БиХ”, изјавио је Додик новинарима после седнице Председништва БиХ.

Додик је рекао да је њему као члану Председништва то неприхватљиво и да је кршење Устава постала уобичајена пракса од друга два члана Председништва.

“Затражио сам оставку Џаферовића. Све то што говори може да ради као активиста СДА, која делује антидејтонски, али то не сме да ради у име Председништва”, казао је Додик.

Џаферовић је без одлуке Председседништва БиХ недавно боравио у Њујорку, где је говорио на седници Савета безбедности УН о ситуацији у овој држави.

Сва спољнополитичка решења у БиХ морају бити донесена на основу консензуса и компромиса три конститутивна народа у складу са темељним начелима дејтонског Устава, речено је Срни у Амбасади Руске Федерације у Сарајеву.

То је речено у одговору на питање да коментаришу спекулације да је Република Српска дала пристанак на увођење санкција Русији.

Из Амбасаде је речено да у складу са принципијелним ставом Руске Федерације не сматрају БиХ непријатељском државом.

За додатна разјашњења коментара опозиције из Републике Српске у вези са увођењем санкција из Амбасаде Русије су препоручили обраћање онима који су те изјаве и дали, пренела је Срна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here