Mesto za reklamu

31.12.2018.

“Странци покушавају да направе квазидржаву на месту где држава никада није постојала, а с друге стране желе да униште Републику Српску. Нека знају: нема решавања статуса Косова без решавања статуса Републике Српске. Ако неко мисли да може да направи државу Косова, а да Српску константно игнорише, грдно се вара”, истакао је Додик.

Додик је за “Вечерње новости”, говорећи о односима Републике Српске и Србије у протекле две деценије, поновио да је председник Србије Александар Вучић убедљиво највише помогао Српску.

“И раније смо имали добар однос са Србијом и за време Коштунице и Тадића, али то је увек била политика разумевања, а не и политика помоћи. Вучић нам је помогао са више од 20 милиона евра и то је за нас огроман новац. Сама чињеница да Србија издваја новац за Српску за нас је огроман доказ љубави и поштовања”, рекао је Додик.

Он је упозорио да је у целом региону на сцени политика урушавања српства.

“Ни по коју цену не сме се допустити да се направи јака српска држава. Ово је став Британије још од распада Отоманског царства. Читав концепт комунизма у бившој Југославији био је да се не дозволи јачање српског народа и величање српске државе. Сви који могу без Србије, сретно им било. Понекад не разумем Србију што, рецимо, толерише Црногорце на важним функцијама. Мислим да то није фер. Погледајте, па Црногорци протерују монахе. Страшно је што се дешава Србима у Црној Гори”, сматра Додик.

Он је поновио да Срби неће бити параван у заједничким институцијама БиХ, нити ће подлећи уценама око НАТО и додао да српски представници у Сарајеву наступају као “репрезентација Републике Српске”.

Додик је рекао да није задовољан досадашњим решењима у вези са заставом, те поручио да застава РС остаје у згради Председништва БиХ.

Када је реч о посети предсједника Русије Владимира Путина Србији, Додик је изразио уверење да ће Путин доћи и у Бањалуку, те да ће одличан повод за то бити отварање Српско-руског центра.

“Русија је озбиљна земља, а да није Републике Српске из БиХ би долазиле само лоше одлуке према Русији. И тога су свесни у Русији. Брига нас шта Запад мисли о томе. Па не може Запад имати већи утицај од Русије овде. Тај Запад никада није нас у Републици Српској питао шта је наш интерес”, рекао је Додик.

„Српска стварност“ / Новости, Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here