1. 07. 2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Косово позвано на Самит о процесу сарадње у југоисточној Европи у формату који је предвиђен за такве састанке и да га не занимају “осећаји” Хашима Тачија.

“Његова увређеност и његов осећај о томе мене уопште не занима. У формату како је то предвиђено за претходне састанке тог типа Косово је било предвиђено са неком врстом фусноте. То што се њему не свиђа, нико неће заплакати, а нећемо осећати неки губитак што се он неће појавити. Био је позван у формату какав је предвиђен за те скупове, ја се слажем са његовим ставом да не дође”, рекао Милорад Додик за АТВ.

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи рекао је да неће присуствовати Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи (SEECP) у БиХ, јер је, како је навео, позив председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што “Косово није третирано као друге државе учеснице”.

Учешће Косова на SEECP решено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово – Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том решењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у SEECP уђе као недефинисани субјект Косово, уз фусноту. То исто прихватају и све друге учеснице SEECP-а и оне које признају Косово и оне које га не признају.

Учешће на самиту отказала је и Албанија, навео је министар спољних послова те земље Гент Цакај истичући да то чине “у знак солидарности са Косовом”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here