Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је јасно и видљиво да Црна Гора покушава да употреби ауторитет државе да би се обрачунала са Српском православном црквом и Србима који живе у тој земљи што је, каже, крајње неприхватљиво.

Милорад Додик је нагласио да су СПЦ и српски народ у Црној Гори постојали пре председника Црне Горе Мила Ђукановића и разних других који, наводи, покушавају на силу да избришу српско име из Црне Горе.

Оцењује да Ђукановић већ дуже време показује антисрпски приступ и додаје да верује да је то лош приступ.

“Он је изабрао Хрвате, Албанце и друге за своје сараднике и то је његово легитимно право. Али су Срби важан део историје на црногорским просторима”, констатовао је Додик, преноси Срна.

Он је оценио да је основни појам политике Ђукановића покушај разградње СПЦ.

“Српски народ је кроз историју имао многе непријатеље који су газили његову историју, национална, људска па и верска права. Као што је рекао данас српски патријарх Иринеј, чак ни за вријеме Отоманске империје није се покушала разградити СПЦ, као што то сада покушава Ђукановић. Сада слободно могу рећи да ово што ради, то не ради неформална група, већ је то државна политика Црне Горе”, истакао је Додик.

Опасна намера Мила Ђукановића да од ресурса српског народа, односно цркве гради неку нову цркву, није његова умотворина, наводи Додик, већ рехабилитација лоших пројеката из прошлости који су се могли видети и код Анта Павелића и многих других који су хтели да разједине српски народ.

Додик је оценио да Ђукановићу није потребан конфликт са СПЦ и да је ту направио велику грешку.

“Зато је сада наша обавеза, свих нас који смо представници српског народа, да докажемо погубност те политике и да сви заједно, јединствено, станемо у одбрани српског народа и Српске православне цркве”, нагласио је Додик.

Он је додао да му не пада напамет да оспорава право Црне Горе на независност и своју државност, али да сваки удар на СПЦ и српски народ сматра ударом на цео српски народ.

Додик је за црногроски портал Борба рекао и да српска црква никада није оспорила државност Црне Горе, те оценио да ће црногорским властима бити тешко да доказу да су као дрзава нешто уложили јер је СПЦ све стекла тако што јој је народ давао прилоге.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here