Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је однос Београда у Приштине и начин на који ће тај проблем бити решен питање суверенитета и интегритета државе Србије, а не питање за надрианалитичаре или квазиполитичаре из региона, који би да деле у правилу некорисне савете, па чак и када им их нико не тражи.

На питање како коментарише различита тумачења конференције у Берлину посвећене Западном Балкану, посебно она која су стизала из Сарајева, Додик је рекао да ће званичници из Републике Српске учинити све да позиција Србије не буде угрожена и да БиХ настави да поштује територијални интегритет Србије, не признавајући самопроглашено Косово.

“Апелујемо и даље на важне међународне актере да не примењују двоструке стандарде на овако малом простору, па оно што важи за Косово да, на пример, не важи за Републику Српску. Не може се рећи да нешто нема везе са нечим, на дистанци од свега неколико стотина километара”, нагласио је Додик, пренела је Срна.

Он је истакао да се последњих дана могу чути различите изјаве о теми разграничења у региону и неповредивости граница у којима је предњачио председавајући Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић, који је отишао у Берлин да износи своје личне ставове, без консултација са органом на чијем је челу.

“Инсистирао је да је разграничење на Балкану завршено, плашећи се да би питање Косова могло директно да се одрази на БиХ. Само није био прецизан, да ли је мислио да је разграничење завршено са Косовом у Србији или ван ње. Ако се Звиздић плашио за БиХ, морао би да зна да је разграничење у БиХ завршено. Оно је завршено чак између Хрвата и Бошњака, стварањем кантона”, истакао је Додик.

Према његовим речима, власти у Српској желе да Републици Српској буде враћен статус који је уписан у Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму, пренео је РТРС.

“Ако неко себи даје за право да нам тај статус нарушава, како може да мисли да ми немамо право да се за тај статус боримо. Ако Звиздић мисли да је питање Косова дефинитивно завршено тако што је Косово држава изван Србије, како онда нама може да оспорава право да се боримо за свој дефинитивни статус”, истакао је Додик.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here