Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска постојати док има снажну Народну скупштину, наводећи да опозиција жели да сруши парламент и његов дигнитет зато што хоће да развали Српску.

Опозиција хоће да уруше дигнитет Народне скупштине као најважније институције властитог народа. Молим народ да не дозволи да им они згаде Народну скупштину. Док имамо снажну Народну скупштину постоји Република Српска, а они хоће да сруше скупштину и њен дигнитет зато што хоће да развале Српску – истакао је Додик у  емисији РТРС „Актуелно“.

Према његовим ријечима, у кључним годинама стварања Републике Српске показало се да, ако је ишта важно за српски народ, то је била Народна скупштина.

– Тада сам био у опозицији, али смо држали до дигнитета Народне скупштине. То је било тако све до сада и док није дошла ова гарнитура опозиције та институција је имала дигнитет. Они све чине да деградирају дигнитет Народне скупштине – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је индикативно да увијек када Српска одлучује или заузима став о НАТО-у “опозиција прави нереде и глупости”.

– Видјели смо то данас, али и када је усвајана резолуција о војној неутралности. Тада су посланици СДС-а и ПДП-а пиштаљкама онемогућили рад Народне скупштине. Скупштинска већина је отишла у малу салу и усвојила резолуцију која је валидан документ Народне скупштине. Сада се исто дешава када говоримо да спроводимо ту резолуцију о војној неутралности – појаснио је Додик.

Он је истакао да је сада јасно да се не прејудицира чланство у НАТО-у, те да постоји компактна вертикала ка нивоу БиХ.

– Сада неће долазити нико у Народну скупштину као Мирко Шаровић да каже да не поштује њене ставове. Ми хоћемо став Народне скупштине и то су драматично различите ствари. Ово није никаква политичка борба, већ се ради о дигнитету институције. Жао ми је што неки покушавају да направе лакрдију, али мислим да ће доношење новог Пословника завести ред. Неки су схватили да им је све допуштено –  рекао је Додик.

На питање да ли је Народна скупштина требала разматрати Програм реформи БиХ, а да потом тај документ буде упућен у НАТО, Додик је рекао да је упућен у НАТО јер он мора да добије документ о промијењеном ставу БиХ.

– Да нема сада овог документа и да не пише да се чланство не прејудицира, НАТО би сматрао да треба да настави интеграциони процес – каже Додик.

Додик је подсјетио да постоји континуитет одлука од 2004. године када је Народна скупштина, у којој су већина били СДС и ПДП, донијела одлуку да су циљ интеграције у НАТО.

– Постоји неколико одлука Предсједништва БиХ које су биле у оквиру опредјељења Народне скупштине. Тек 2017. године Народна скупштина укида тај став из 2004. године и доноси резолуцију о војној неутралности. Али, Младен Иванић то игнорише и 2018. године, поред чињенице да је Народна скупштина усвојила резолуцију о војној неутралности, доноси Стратегију спољних послова у којој пише да је главни циљ БиХ интеграција у НАТО – нагласио је Додик.

Он је рекао да је руски амбасадор у БиХ био упознат са Програмом реформи и оцијенио да то није АНП и да није у супротности са резолуцијом о војној неутралности.

– Послије тога су то рекли /предсједник Србије Александар/ Вучић, неколико људи из НАТО-а, а /специјални изасланик Стејт департмента за Балкан Метју/ Палмер је истакао да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО-у. Када смо разговарали са Квинтом амерички амбасадор је рекао да су у тијесној вези са НАТО-ом који ће прихватити документ који неће активирати ништа осим сарадње и партнерства – истакао је Додик, подсјетивши да су и нови министри из реда Бошњака оцијенили да нема Акционог плана за чланство у НАТО-у.

Додик каже да ће сви блокирани пројекти на нивоу БиХ сада бити деблокирани, наводећи да ће у наредној години финализирати све отворене велике инфраструктурне пројекте међу којима су изградња болнице у Добоју и реконструкција болнице у Зворнику.

Он је оцијенио да је иза Српске, без обзира на приче из опозиције, добра година у којој је задржана институционална стабилност, забиљежен раст бруто домаћег производа од скоро 3,5 одсто и у којој су у континуитету повећаване плате.

– Опредијелили смо се да од 1. јануара 2020. године идемо са повећањем плата тако да ћемо идуће године достићи циљ да просјечна плата буде 1.000 КМ – каже Додик.

Српска је опредијељена, додао је он, за сарадњу са Србијом, а више није загледана само према Западу, него и Истоку и партнерству са Русијом и Кином које јој је добродошло.

– У априлу путујем у Кину, гдје ћу се састати са предсједником Си Ђинпигом и вјерујем да ћу обезбиједити неколико добрих пројеката за Републику Српску. У овом мандату желимо да поставимо на пут без повратка изградњу ауто-пута од Добоја до Раче и тиме се повежемо ауто-путем са Србијом – рекао је Додик у нашој емисији.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here