Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо председнику Европског савета Шарлу Мишелу и осталимa учесницим неформалне вечере у Бриселу, у којем их је обавестио да тренутно председавајући Председништва Жељко Комшић није овлашћен да говори у име Председништва БиХ.

“Председништво БиХ је по Уставу БиХ задужено за спољну политику, с тим да Председништво чине три равноправна члана, при чему мандат председавајућег нема примат у односу на другу двојицу”, истакао је Додик у свом писму Шарлу Мишелу.

Додик је писму поручио да ставови које ће члан Председништва Жељко Комшић, тренутно председавајући, евентуално изнети током вечерашњег сусрета у Бриселу нису ставови БиХ, нити он има мандат да говори у име БиХ.

У писму је констатовано да би одступање од раније праксе европских структура, која је уважавала равноправност свих у БиХ приликом оваквих и сличних сусрета, могло да наруши поверење у новоизабране институције ЕУ, као и да допринесе додатној дестабилизацији БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

Додик је истакао да жали због чињенице да се пропустила прилика да се и на том скупу чује легитиман глас из БиХ, јер је много тема које су важне за регион и које не трпе одлагање, а о којима је неопходно чути легитимно мишљење из БиХ, пренеле су бањалучке Независне новине, позивајући се на Срну.

У Бриселу ће вечерас бити одржана радна вечера представника земаља Западног Балкана са председником Европског савета Шарлом Мишелом и шефом Европске комисије Урсулуом фон дер Лајен у оквиру припрема за самит ЕУ – Западни Балкан у Загребу у мају ове године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here