Mesto za reklamu
  1. 06 2019.

Председавајући председништва БиХ, Милорад Додик, поново је данас изабран за лидера Савеза независних социјалдемократа (СНСД), најјаче странке у Републици Српској. Додик је реизабран једногласно на Сабору странке у Лакташима, којем је присуствовало више од 1.200 делегата.

Сабору СНСД присуствовали су и министри спољних и унутрашњих послова Србије, Ивица Дачић и Небојша Стефановић, преносе “Независне”.

Додик је захвалио делегатима на реизбору и истакао да је част, привилегија и обавеза бити председник најјаче политичке странке у Републици Српској.

“Заједно ћемо радити на остваривању наших циљева који су познати. СНСД остаје снага Републике Српске и њеног народа”, поручио је Додик после гласања.

Отварајући Сабор, он је истакао да је Република Српска, предвођена СНСД-ом и њеним коалиционим партнерима, најстабилнији дио БиХ.

Додик је рекао да је Република Српска институционално, финансијски и политички стабилна, што је изузетно значајно.

Он је додао да су период од прошлог до овог страначког сабора обележиле победе на локалним и општим изборима, што је, како је рекао, од пресудног значаја. Према његовим речима, међутим, увек се може боље, јер постоје претпоставке за тако нешто.

На нивоу БиХ, наводи Додик, СНСД наставља да се бори за права српског народа и Републике Српске. Политика Бењамина Калаја, који је покушао да створи ‘интегралну босанску нацију’, својевремено је ишла за тим да овде нестану нације, да буде формирана једна нација, што није прошло. И сада се тако нешто тражи, да одустанемо од свог идентитета, што никада нећемо дозволити”, закључио је Додик.

На Сабору су изабрани нови сазив Главног одбора и Статутарна надзорна комисија СНСД-а.

Додик: Палмер добродошао у Бањалуку

Додик је изјавио да је заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евро-азијска питања, Метју Палмер, добродошао у Бањалуку.

“Надам се да је могао да спозна да је реч о нормалном граду, људима и институцијама и да нисмо реметилачки фактор, што је у перцепцији неких са стране”, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву функционера ХДЗ-а БиХ Николе Ловриновић да Бошњаци форсирају причу да је Акциони план за чланство у НАТО (МАП) услов за формирање власти на нивоу БиХ и да за ХДЗ то није услов, Додик је рекао да то није ништа ново.

“Измишљена је прича о МАП-у, јер Бошњаци желе да сачувају постојећи Савет министара који не функционише. Легитимни представници Републике Српске сада нису у Сарајеву, и ако ово није легитимно, онда није легитимна ни БиХ”, поновио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Према његовим речима, ХДЗ је у праву када говори о МАП-у.

“Разумем зашто Бошњаци и Хрвати желе у НАТО, јер су чланови овог савеза Турска и Хрватска. Међутим, зашто они не желе да схвате да ми нећемо, него покушавају да зауставе политички и институционални живот у БиХ, јер мисле да ће бити чланства. Неће га бити и то су могли да виде до сада”, рекао је Додик.

Он је нагласио да су ситуацију у БиХ могли променити нови органи власти.

“Покушали су активирањем парламента БиХ да покажу како функционишу ствари, али ни то не иде. БиХ нема енергију да ова питања реши, нажалост, али ми смо ту да допринесемо формирању органа БиХ”, закључио је Додик.

Палмер: Разговоре о статусу КиМ не везивати за дешавања у БиХ

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер, изјавио је данас у Бањалуци да се разговори о статусу Косова и Метохије не могу везати за дешавања у БиХ, преноси Фена.

“Осим што би нормализација односа између Београда и Приштине значајно побољшала односе и безбедност на целом простору западног Балкана, отворила би европски пут и за Србију и за Косово”, рекао је Палмер и додао да је то јако добро за БиХ.

Амерички функционер је, у разговору за новинску агенције БиХ, изразио наду да ће страначки лидери успети да дођу до споразума који ће омогућити да се формира нова власт на нивоу БиХ, како би се земља кретала ка ЕУ, односно ка евроатланској будућности.

Палмер је рекао да САД подржавају Дејтонски споразум и додао да ће морати да дође до реформи у земљи да би БиХ, како је казао, била функционалнија и испунила стандарде за чланство у ЕУ. Амерички дипломата потврдио је да остају на снази америчке санкције Милораду Додику и Николи Шпирићу, наводећи да САД нису виделе никакве промене у њиховом понашању, што би их, како је рекао, квалификовало да буду уклоњени с америчке “црне листе”.

“Они знају шта треба да ураде. И нама би било драго када би они то радили”, навео је Палмер.

Палмер је нагласио да његова земља заговара најближи могући партнерски однос између НАТО и БиХ и да верује да Русија жели да блокира европски и евроатлански пут БиХ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here