Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Додик је, после састанка чланова Председништва БиХ са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, рекао да постоје „политике које желе некоме нешто да наметну, да легализују неке ствари које нису у складу са Уставом и да та БиХ не може да функционише и опстане“, и да је то рекао и Борељу.

Додик је рекао да је став ЕУ да је потребно стабилизовати ситуацију у БиХ у правцу придруживања.

Када је реч о изборној реформи у БиХ, Додик је рекао да сви траже да се нешто уради на том плану. Додао је да се техничке измене Изборног закона не могу усвојити без представника Републике Српске.

„У свим земљама где се одржавају избори, изборни учесници разговарају о изборним условима и договарају се око консензуса за те услове. Нема државе ни у окружењу ни у Европи у којој се одржавају избори да неко други намеће изборна правила и то је апсолутно јасно“, рекао је Додик.

Што се тиче Федерације БиХ, Додик је рекао да је Република Српска спремна да подржи оно што се актери у овом ентитету договоре у вези са чланом Председништва.

„Рачунамо да концепт који би се договорио око Дома народа и за нас мора бити прихватљив. За све остало и ми имамо своје виђење, како треба да изгледају технички услови за изборе, ко треба да буде власник мандата, а ми мислимо да то треба да буду политичке партије, казао је он.

Додик је рекао да се из БиХ константно шаљу поруке како на нивоу не раде институције, што није тачно, али да Република Српска неће доносити одлуке које неко очекује.

Навео је да је дошао на сваку седницу Председништва БиХ, као и да раде Представнички и Дом народа.

Додик каже да је проблем у БиХ што није сазвана седница Председништва о ситуација у Украјини, пренела је РТРС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here