Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за Спутњик  да Република Српска и Русија остају привржене Дејтонском споразуму и да је то била једна од тема његовог данашњег састанка са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом који борави у посети Београду.

Чињеница је, истакао је Додик, да је дошло до урушавања изворних принципа Дејтонског споразума.

„Имамо једну апсурдну ситуацију. Пре неколико дана сам сазнао да су санкције америчке администрације против мене уведене зато што наводно инсистирам на изворном Дејтонском споразуму који је проблем за функционисање БиХ, а они оцењују да је то антидејтонско понашање“, казао је Додик.

„Оно што ми чинимо јесте да треба да будемо усмерени ка очувању међународних принципа договорених за различита кризна подручја, као што је Дејтонски споразум за простор БиХ, али исто тако и Резолуција 1244 Савета безбедности УН везана за Косово и наравно Мински споразум који се десио да би се решио проблем у самој Украјини и иза чега Русија приниципијално стоји, а руше га они који сматрају да ништа није договорено ако то урушава неке интересе западних администрација“, рекао је Додик за Спутњик.

Дејтонски споразум у БиХ значајно је, каже Додик, срушио високи представник, као и Европска унија и САД, намећући решења која су се раније кретала кроз одлуку високог представника, а сада „путем монструма који се зове Уставни суд у БиХ који чине три странца која бирају западне администрације и два Бошњака и који доносе одлуке против Републике Српске, српског народа и Дејтонског споразума“.

Додик је поновио да се Република Српска противи приближавању БиХ НАТО, наводећи да је тај став пренео шефу руске дипломатије.

„Република Српска оспорава било какву могућност да се креће даље ка НАТО интеграцијама БиХ. Ми нисмо спремни да прихватимо и донесемо одлуку о укључивању БиХ у НАТО интеграције“, поручио је Додик.

Како је истакао, тај став ће пренети и у Москви, где ће на позив руског председника Владимира Путина присуствовати Паради победе, 24. јуна.

Додик је рекао да у Москву путује у уторак и да је почаствован чињеницом што га је руски председник позвао, што доживљава као, како је казао, личну част, али и пажњу која се указује Републици Српској.

Састанку у Амбасади Русије у Београду са шефом руске дипломатије, поред Додика, присуствовали су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер РС Радован Вишковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here