Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Представници Републике Српске остају да раде у органима, али се неће одлучивати, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик након одлуке да ће представници Срба у заједничким институцијама престати да учествују у одлучивању и да ће бојкотовати рад.

Представници Републике Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док се не усвоји нови закон о Уставном суду.

“Окупићемо све Србе који тамо раде. Договорено је да то буде на нивоу Парламента, Савета министара. Неће се доносити ниједна одлука док се не реши питање страних судија. Настављају праксу коју је вршио Високи представник, најчешће се доносе одлуке лоше за Републику Српску”, рекао је Милорад Додик за сарајевску Н1 телевизију.

Према његовим речима, нигде не постоји да је Уставни суд уставотворац и да он може да одлучи само да ли је нешто у складу са Уставом или не.

“Веома јасно у Уставу се каже да БиХ припада надлежност која је наведена Уставом. То није имовина. Не би ентитет спроводио приватизацију и управљао јавним сектором да је то била одлука самог Дејтонског споразума. Ово је скрнављење, то је начин на који Уставни суд жели да укине Републику Српску”, рекао је Додик и додао: Република Српска ће ићи својим путем.

“Република Српска ће ићи својим путем, формирати своје државне независне органе и функционисати на територији РС. Има све елементе државе, своје институције, свој народ. Дејтон је већ прекршен, многим одлукама Високог представника. Имате низ одлука Уставног суда који су на захтев чак Алије Изетбеговића, тада се одредио Уставни суд и рекао да је имовина одређена Уставним судом”, рекао је Додик.

Додик је рекао и да ће српски представници бити у институцијама до момента док не схвате да не постоји могућност да се договоре.

“Ово правна држава? Ово је правно да не кажем шта. Дејтонски споразум је урушен много пута раније, све одлуке су биле на штету Републике Српске. Обавеза је Американаца да се не мешају, а то раде. Што се нас тиче, ми ћемо отићи на НСРС никад уверенији да радимо озбиљан посао за наш народ и донети одлуку какву смо најавили и то ће се проширити”, рекао је Додик.

Додик је навео да је “доста тога да се о правима брине америчка амбасада” и истакао да постоји могућност да Народна скупштина Републике Српске на посебној седници поништи раније дате сагласности за преношење надлежности на ниво БиХ у вези са војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким саветом.

Према његовим речима, Уставни суд БиХ наставља да се бави антисрпском праксом   ОХР-а.

Додик је потврдио и да је председник Србије Александар Вучић и њега и председницу Жељку Цвијановић позвао на разговор у Београд и нагласио да је то још једна добра прилика да Вучића упозна о најновијим покушајима дискредитације уставно-праног положаја Републике Српске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here