Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска не жели да се придружи НАТО-у и поновио да њена политика остаје политика неутралности.

Он је у интервјуу, након одлуке Председништва БиХ да усвоји Програм реформи за НАТО, рекао да је Српска под великим притиском по питању чланства у НАТО, јер би Запад, како каже, желео да све државе буду чланице НАТО-а.

„Њихов циљ је јасан. Они то обликују тако што државама говоре да би требало да теже настојању да буду примљене у НАТО, а ако не, онда је то проблем. РС нема намеру да мења своје стратешко опредељење, а то је војна неутралност“, рекао је Додик.

Према његовим речима, РС не види предност у НАТО-у као друге земље, будући да је прошла кроз НАТО бомбардовање.

Додик је додао и да Русија остаје последњи међународни играч на Балкану који се придржава и брани међународно право у региону.

„Сматра се да Русија фаворизује Србију. Међутим, Русија предлаже пројекте и Хрватима и Бошњацима, а они их одбијају, јер се на сарадњу са њима не усуђују због западњачког става“, рекао је Додик.

„Русија је једини чувар међународног права на Балкану, а то је за нас важно, јер значи да не контролишу све западни кључни играчи. Видели смо како је одлука о бомбардовању Србије и РС донета без резолуције СБ УН. То је веома опасно“, рекао је Додик.

Говорећи о енергетској сарадњи са Русијом, Додик је рекао да изградња „Турског гасовода“ чини РС енергетски сигурнијом.

„Изградња гасовода преко Србије и Бугарске отвара одређене могућности за нас“, рекао је Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here