Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик најавио је да ће, крајем октобра или најкасније у првој недељи новембра, Скупштини Републике Српске (РС) бити достављени бројни предлози закона, међу којима и повлачење сагласности о заједничкој војсци, као и забрана рада СИПА и обавештајних агенција на територији РС.

Додик је, на трибини “Слобода и самосталност РС”, рекао да ће бити предложено и повлачења закона о тужилаштву БИХ, индиректним порезима, повратак полиције РС на границе, као и одбацивање свих закона које су високи представници међународне заједнице доносили до сада и укидање решења да постоји Веће народа у Скупштини РС.

“То је обиман захтев, који ће изазвати реакције, али ми смо спремни, иако знамо да ћемо имати последице. Ми нећемо урадити ништа што није у складу са Уставом БиХ”, истакао је Додик.

Поручио је да РС неће дозволити ни промену Устава БиХ, који је Републици Српској дао државност, а сада жели да јој се укине политички и територијални суверенитет.

Према његовом мишљењу, сама реч БиХ је синоним за кризу, која је стална, никад не престаје, а “манифестује се кроз различите периоде”.

Како је нагласио, “БиХ је пројекат Сједињених Држава, које су желеле да направе земљу која ће да промовише “амерички дух”, без обзира на нацију и да занемари историју, “да смање утицај Срба и православаца на овим просторима”.

“Појави се Ескобар и прети санкцијама. И шта – ми треба да ћутимо? То је немогуће”, поручио је Додик, оцењујући да је “морално склизнуће” ишло дотле да се појединим политичарима из РС прети, а и да је то рађено и њему лично, “најмање 10 пута, од заменика америчког државног секретара до разних службеника”.

Додик је напоменуо да очекује и даље нападе на РС из САД, јер ће њихова администрација у БиХ “деловати по рефлексу, увек подржавајући неке своје овде на терену”.

Он је оценио и да Бошњаци имају само један циљ – да овладају правосуђем у БиХ и да буде по систему “кадија те тужи, кадија ти суди”, али РС то неће дозволити, а тражиће и укидање закона о заједничком тужилаштву.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here