Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је за “Политику” да је БиХ требало да буде подељена 1995. године и да би, како је истакао, досад имали стабилна и уређена друштва, а да тренутно сви народи акумулирају незадовољство Босном.

“Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то решити испуштањем акумулације”, каже Додик додајући да када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета можда би и постојала шанса за њу.

Разградња Дејтонског споразума почела је, како је навео, већ чином његовог потписивања, увек “на штету РС, никада науштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузе”.

Додик каже да је таква пракса морала да буде заустављена 2007. године, али тврди да се та матрица и образац понашања и даље задржавају у неким главама, иако се реалност променила.

“Прича је требало да заврши нестанком РС. Они сада мисле да треба преживети Додика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож светске визије, а које треба да умање снагу РС”, рекао је Додик.

Он би, како наводи, волео да види да неко покаже једну одлуку коју је Сарајево донело, а да је она користила Републици Српској.

Према Додиковим речима, бошњачки политички лидери не желе наставак евроинтеграција, јер кад уђете у кандидатски статус, онда нема високог представника или је његова улога потпуно маргинализована.

Како је рекао, створено је нешто што је требало да настави орбиту на принципима бивше земље, само на другим основама и уз значајно међународно присуство.

“Наравно то клеца”, нагласио је Додик и додаје да они и даље одржавају мисао да је то због неких локалних људи или неразумевања, гурајући изнова исту причу с новим актерима.

“Али се показује да БиХ никако не може да се успостави”, рекао је Додик.

“Волео бих да ми неко нађе пример на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи”, рекао је Додик, наводећи да све што се дешава управо потврђује да је реч о “пропалој држави”.

“Ми морамо остати у политици јачања суверенитета РС. И да оспоримо сваку врсту преноса надлежности која се десила без наше воље или притиском”, рекао је Додик.

Каже и да се веровање странцима испоставило као највећи промашај.

Он поручује да су у заблуди они који олако потежу аргументацију да БиХ не може да се распадне, јер, како је рекао, то се већ десило.

Босна се, каже Додик, распала на немогућности да успе.

“Федерација БиХ не функционише, деградирају се избори, Бошњаци бирају погодног Хрвата и то хоће да наметну и Србима”, навео је Додик.

Они који седе у Сарајеву у име Срба не смеју да дозволе да се деградирају стечена права у одлучивању, нагласио је он.

Може три пута мање да нас има, али уз овај систем одлучивања увек ћемо заштити свој народ и Републику, рекао је Додик.

“Мора постојати базични договор три народа, а њега нема. То је доказ да државе нема”, закључио је Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here