Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Централна манифестација обележавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ одржана је у касарни “Козара” у Бањалуци. Претходно је у Капели јасеновачких новомученика у бањалучкој касарни служен парастос погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата. Догађају је у име Александра Вучића, председника Србије, присуствовао Александар Вулин, министар одбране.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је одлука о укидању Војске Републике Српске била грешка, али да је уверен да та војска живи и да ће припадници Трећег пешадијског (РС) пука увек бити спремни да бране слободу Српске и њеног народа.

“Сви ми који радимо у име народа, без обзира на ком нивоу, морамо се осећати делом укупног безбедносног система српског народа и тај систем безбедности мора бити интегрисан и видљив на сваком месту, и на политичком и војном, како би јасно дали поруку свакоме ко мисли да је слобода српског народа јефтина ствар”,  рекао је Додик.

Истакао је да се без обзира на организационе структуре врховна команда над структуром безбједности, па и у Оружаним снагама, налази у Републици Српској.

“Заједно са председником РС посвећен сам чињеници да без обзира што је Устав БиХ доделио Председништу врховну команду над војском, хоћу да кажем да, што се мене лично тиче, поштоваћемо ту одлуку и Устав, али, свакако, моје опредељење јесте – врховна команда је овде у Бањалуци за припаднике нашег Трећег пешадијског (РС) пука”,  нагласио је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у обраћању на свечаности да је Војска РС настала као народна војска чији је циљ био да не дозволи поновна масовна страдања која су Срби доживели у Другом светском рату, али и да одбрани Српску као место у којем ће нове генерације живети у слободи.

Александар Вулин присуствовао је свечаности као изасланик председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а у пратњи начелника Генералштаба ВС генерала Милана Мојсиловића, саопштило је Министарство одбране.

Честитао је празник у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије и пожелео свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијског пука године мира.

“Република Српска нема своју војску, али српски народ има. РС је приоритет Србије, створили су је Срби јединствено и само нејединством могу да је изгубе”, рекао је Вулин.

Истакао је и да није било упорне и храбре борбе Војске РС, као и упорне и храбре борбе српског народа, да није било велике солидарности свих Срба, где год они живели, са народом у тада Босни и Херцеговини, не би се створила РС.

Република Српска је, према речима министра Вулина, настала као потеба да српски народ одлучује сам о себи и да се јасеновачки геноцид више никада не понови.

“Оно што је створено у великом одбрамбеном, отаџбинском рату не сме и не може бити изгубљено у миру. Републику Српску су створили Срби и само Срби могу да је изгубе, нико други”, поручио је министар одбране.

Вулин је и том приликом подсетио да је Република Српска увек приоритет Србије.

На крају свечаности одржан је културно – уметнички програм.

Свечаности су присуствовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, народни посланици, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, представници јавног и културног живота, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, војно-дипломатски представници акредитовани у БиХ, те бројне званице и гости – преноси РТРС.

Народна скупштина Српске Републике БиХ донела је 12. маја 1992. године одлуку о формирању Војске Републике Српске ради заштите српског народа на просторима БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске животе су дала 23.184 борца.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here