Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Једна по једна болница улази у ковид систем. Први пут су у црвеној зони и Клиника за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије и болница “Свети Сава”. Доктори из тих болница апелују на поштовање мера јер је систем оптерећен, а лекари на ивици снага.

Биљана Ћертић са Клинике за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије, која је први пут у ковид систему, каже за РТС да су за неколико сати примљена 33 пацијента.

“Од тога само пет пацијената било способно да уђе на клинику на својим ногама. Остали су били транспортовани и то самим тим говори о тежини њиховог стања”, напомиње Ћертићева.

Најмлађи пацијент има 24 године, а хоспитализован је и момак од 30 година, који је имао инфаркт а позитиван је на корону. Најстарија пацијенткиња има 92 године.

Указује да нису сви сигурни где су се заразили: “Улавном контакти, непажња, један секунд може довести до катастрофалних последица.”

“До понедељка смо се бавили нашим гранама, пре свега хирургијом, јако брзо смо се организовали и прешли у нови режим рада”, наводи Ћертићева додајући да у болници постоје црвена и зелена зона, тако да нема мешања и укрштања.

Они који имају опекотине сада су хоспитализовани на Војномедицинској академији, наводи Ћертићева.

“Морали смо и ми да уђемо у ковид систем, организовали смо се сјајно, сви су били максимално пожртвовани, радно време не постоји, и медицинског и немедицинског особља, преморени су јер нисмо престајали да радимо, код нас су били животно угрожени пацијенти, наставили смо ритам који већ имамо. Изузетна посвећеност и пожртвовање комплетног особља на клиници”, наглашава Ћертићева.

Апеловала је на грађане да поштују мере и упутила посебну поруку:

“Јако ћемо брзо да се напунимо, мало да се сви дозову памети, да воде рачуна о себи и ближњима и да покажу знак емпатије према здравственим радницима. Ко није био у црвеној зони, не може да претпостави шта то значи”, истакла је Ђертићева.

Болница “Свети Сава” прима и позитивне и пацијенте са можданим ударом 

Марјана Вукићевић, директорка болнице “Свети Сава”, наводи да су капацитети готово попуњени. Током ноћи било је три слободна места и сва три су попуњена.

“Тренутно има 150 ковид и нековид пацијената, на ковид одељењу је 60. Углавном је реч о средње тешким пацијентима”, напомиње Вукићевићева.

Објашњава да се сви пријеми најављују из других болница. Када нема места, убацује се додатни кревет.

“Грађевински нисмо идеални за ковид, имамо један улаз. Чим неко има повишену температуру, посматра се као позитиван. Много је позитивних у Београду, сви који дођу тестирају се антигенским тестом и прави се селекција да ли је за ковид или не, ако је реч о можданом удару”, напомиње директорка болнице “Свети Сава”.

Указује да су лекари навикли на тешке ситуације, па су се брзо привикли оваквој ситуацији.

“Сви лекари су то прихватили да раде, долазе редовно на посао, анестезиолога имамо само четворо, покривају две интензивне неге, ангио салу. У зеленој зони су ноћу, ако треба да уђу у црвену зону, облаче се, пролазе из зелене у црвену зону. Мислим да су пацијенти сигурни”, наглашава Вукићевићева.

Апелује на пацијенте да имају стрпљења.

“Морамо да вршимо тријажу, некад не желе да чекају, желе преко реда. Само их молим за стрпљење и да нам помогну да ово победимо”, истакла је директорка болнице “Свети Сава”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here