Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Делегација Муфтијства мостарског, предвођена муфтијом Салемом еф. Дедовићем, у у Мостару је током посете градилишту Саборне цркве Свете Тројице уручила “симболичну новчану донацију” владици захумско-херцеговачком и приморском Димитрију за обнову те у рату порушене цркве.

Мостарски муфтија Салем Дедовић и владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, Мостар 

Муфтија Дедовић је изјавио како су представници Исламске заједнице у Мостару жељели управо у претпразнично време за православце посетити Саборни храм, који се налази у завршној фази изградње.

“Желећи на тај начин још једном јасно и недвосмислено казати наше чврсто опредјељење да Саборни храм у Мостару, као темељни храм православаца у Мостару и у Херцеговини, обнавља се уз нашу добру вољу, жељу, хтијење и честитке, на понос свих нас”, изјавио је том приликом муфтија Дедовић.

‘То је и наш храм’

Он је подсјетио да то није први пут да мостарска Исламска заједница помаже обнову Саборног храма у Мостару, казавши да је и некадашњи муфтија Сеид еф. Смајкић прије 11 година, на тада одржаној донаторској вечери за обнову Саборне цркве Свете Тројице, такође уручио донацију за обнову.

“И наравно, у више наврата, својим гестама, (смо) давали снажну моралну подршку да се Саборни храм на Бјелушинама (насеље у Мостару, оп. аут.) обнови и стави у функцију”, додао је муфтија Дедовић.

Муфтија Дедовић је још рекао како је Саборна црква “важно здање за српску духовност и за српску културу у овом граду и у Херцеговини”, па је додао да је истовремено важно наставити градити узајамно добре односе између верских заједница у Херцеговини “које се прожимају, које се сусрећу и које се састају на широком простору Херцеговине”.

Муфтија је нагласио и како сваку врсту искључивости и нетрпљивости треба сузбијати, зарад нових генерација и будућности заједничког живота.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије је изразио захвалност муфтији Дедовићу, рекавши како гест уручења донације представља велику радост.

“Сам овај чин, данас, што смо се срели овде и ова донација Исламске заједнице показује једну невероватну пажњу и суптилност, коју драги муфтија и сви људи који раде са њим исказују према нама православнима, дакле уочи Божића”, истакао је владика Димитрије, подсетивши како су дани пред Божић “дани даривања међу хришћанима”.

Подршка обнови џамија

Владика Димитрије је пружио пуну подршку обнови у рату порушених исламских верских објеката у Херцеговини, при чему је муфтија Дедовић најавио обнову једне од џамија у Невесињу, која се према његовим ријечима налази тик уз православну цркву.

Саборни храм Један од највећих православних храмова

Иначе, Саборна црква Свете тројице у Мостару изворно је саграђена 1873. године, пред крај османске владавине у БиХ.

Према хисторијским подацима, и тадашњи султан Абдул Азиз даривао је 100 хиљада гроша за њену изградњу. У то вријеме то је био један од највећих православних храмова на Балкану.

Црква је потпуно минирана и порушена у јуну 1992. године. Подсећања ради, до 1992. године Срби су у Мостару чинили нешто мање од трећине становништва у граду од око 100.000 људи.

Повлачењем Југословенске народне армије (ЈНА) из долине Неретве у лето 1992. године, већина српског становништва напустила је то подручје.

Према црквеним подацима, које је једном приликом изнео бивши владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, у Мостару живи око 5000 Срба.

У манастиру Житомислићи између Мостара и Чапљине, 2008 године, одржана је велика донаторска конференција, на којој су бројне институције, организације и појединци обећали донирати новац за обнову Саборне цркве. Међутим, због велике економске кризе велики број донатора своја обећања није испунио.

Мостар: Обнова Саборне цркве

Обнова цркве почела је 2010. године. Тренутно су грађевински радови у завршној фази и за неколико месеци би могли бити готови. На прољеће се очекује почетак радова на унутрашњем уређењу и украшавању храма.

Према информацијама које је РСЕ добио у Српској православној цркви Мостара, грађевински радови су коштали око 8 милиона марака (око 4 милиона еура). Раније су укупни радови на обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару били процењени на око седам и по милиона еура. До сада су највећи донатори Влада Србије и Влада бх. ентитета Република Српска.

Према информацијама из СПЦ-а у Мостару, очекује се да ће 2020. године почети службе за вјернике у Саборној цркви.​

„Српска стварност“ / Радио Слободна Европа /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here