1. 01. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је јутрос авион Air Serbia којим је из НР Kине допремљено милион доза вакцина компаније Sinopharm и поручио да је долазак контигента кинеске вакцине доказ великог пријатељства две земље. Најавио је долазак нових количина вакцина и кинеских и из других земаља.

“Ово је огромна и невероватна ствар за Србију! Данас је важан дан у борби против корона вируса, за нас, за нашу земљу! Желим да захвалим председнику НР Kине Си Ђинпингу и кинеском руководству на пријатељству и на томе што су нам послали милион доза вакцина. Ово је велики помак напред. Желим да кажем да сам поносан на Владу Републике Србије и на специјализоване тимове који су радили на набавци и ништа нису препуштали случају“, рекао је председник Вучић и додао да ће вакцина бити у употреби чим добије дозволу наше Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Председник Вучић је навео да је Србија све вакцине које стижу  набавила билатерално, у директном договору са произвођачима.

„Урадили смо велики и добар посао по питању набавке вакцина“, закључио је председник Вучић и позвао се на податке из других земаља региона, у којима нема вакцине или је реч о три, четири хиљаде доза.

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити сарадњу са Kином у борби против КОВИД-19, као и да очекује нове количине вакцина из Kине.

„Наша сарадња са Kином динамично расте у свим областима и, што се Србије тиче, биће тако и убудуће“, поручио је председник Вучић.

У уторак у Србију стиже још 250.000 доза руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), најавио је председник Александар Вучић.

Како је навео, до среде ћемо имати укупно 1,4 милиона доза вакцине, а кинеском ће бити вакцинисано пола милиона грађана Србије.

Вучић је додао да ће у понедељак у Србију стићи и нових 19.500 доза „Фајзерове“ вакцине.

Србија би, преко Ковакса требало да добије 460.000 доза „АстраЗенеке“, рекао је Вучић, напомињући да се још не зна када ће то бити. Он је додао и да је намера да се набави и „Модернина“ вакцина, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here