1. 05. 2021.

Светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици обeлежен је Дан сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Цвијановићева и Вучић положили венце на спомен-обележје

Венце су положили предаставници власти РС, предвођени председницом Српске Жељком Цвијановић, а одмах потом је то учинила и делегација Србије, на челу са председником Александром Вучићем.

Парастос на гробном пољу Тополе у Доњој Градини

У Доњој Градини где је било највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац, одржан је парастос на гробном пољу Тополе и полагање венаца и цвећа..

Потом је у Доњој Градини одржан пригодан програм сећања на страдале  и обраћање званичника.

У догађају су учествовали председник Србије Александар Вучић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ.

Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница, а у њему је, убијено 360.000 људи, углавном Срба.

Србија издваја више од 10 милиона евра помоћи за три општине у РС и једну у Федерацији БиХ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Козарској Дубици да ће Србија помоћи Републици Српској.

“Србија ће издвојити више од 10 милиона евра помоћи за четири мале општине у Републици Српској, односно три у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ”, навео је Вучић. Део те помоћи ће бити у новцу, а део у пројектима.

“Србија ће на сваки начин помоћи да људи могу да живе боље, да могу да виде своју будућност на својим огњиштима. Захвалан сам Републици Српској што увијек и без сујете и таштине разговара са нама и што довољно мудро и паметно траже. А ми, уколико смо у могућности, да привучемо стране директне инвестиције”, казао је председник Србије.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додок рекао је након састанка у Козарској Дубици да је захвалан Србији и њеном председнику Александру Вучићу на несебичној и континуираној помоћи коју пружа Републици Српској.

Вучић са начелницима четири општине из РС

Уочи посете спомен подручју Доња Градина, председник Александар Вучић састао се начелницима општина Kозарска Дубица, Kостајница, Невесиње и Дрвар.

Главна тема састанка биле су инвестиције Србије и Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Kостајници.

Председник Србије Александар Вучић најавио је изградњу великог меморијалног комплекса у Доњој Градини.

“Културу сећања ко нема, он не може да има ни снагу за будућност”, поручио је Вучић, након састанка у Козарској Дубици који је имао са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

Главна тема састанка биле су инвестиције Србије и Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

Састанку присуствовали су и српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник Скупштине Недељко Чубриловић.

“Наша намера није да показујемо да симболично присуствујемо, него да помогнемо Републици Српској”, истакао је председник Србије и додао да има три проблема.

“Први је тај да ми морамо да будемо дио Европе и света, други је да не постоји светски поредак. Под три, никада мање нису постојали морални принципи у светској политици. Тако да вам дође да се насмeјете када чујете оне који су разбијали Југославију да данас говоре како су за принцип непроменљивости граница, па потом и 2008. када су Србију исто су били за тај принцип, а данас све време то понављају”, истакао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here